Renovatie+groen+onderwijs+Zeeland+van+start
Achtergrond
© Nationale Beeldbank/Ivonne Weerink

Renovatie groen onderwijs Zeeland van start

Het groene onderwijs in Zeeland gaat grondig op de schop. Met financiële steun van de provincie willen FoodDelta Zeeland, ZLTO, Scalda en Scholengroep Pontes de opleidingen beter laten aansluiten op het bedrijfsleven. Dit alles onder de naam 'Samenwerking in de Groene Delta'.

'We willen van donkergroen naar meer grijsgroen', vat Scalda-bestuurder Hendrik-Jan van Arenthals de doelstelling van de renovatie cryptisch en kernachtig samen.

'Agrarische opleidingen moeten meer samenwerken met bedrijven in de agrofoodsector. We willen studenten zo veel mogelijk in de praktijk laten leren. Dat wordt een belangrijk aspect van het nieuwe groene onderwijs. We hebben dus ook veel bedrijven nodig die voor langere periodes willen meewerken als leerbedrijf en die willen investeren in begeleiding van studenten.'

Eerste stappen

Vorig jaar nam Scalda het groene mbo-onderwijs over van de Edudelta Onderwijsgroep en startte Het Goese Lyceum met groen vmbo-onderwijs. Vanaf komend schooljaar zijn de eerste stappen richting 'modern' groen onderwijs zichtbaar. Van Arenthals: 'We zoeken daarin de connectie met onze ICT-, techniek- en laboratoriumopleidingen, maar bijvoorbeeld ook met toerisme, recreatie en zorg.'

We leiden studenten op voor een wereld die we nog niet kennen

Hendrik-Jan van Arenthals, bestuurder Scalda

ZLTO is nauw betrokken bij het project omdat het voor de toekomst van de agrarische sector in Zeeland van belang is dat jongeren voor groen onderwijs in de eigen regio blijven kiezen.

Jongeren hebben vaak nog het 'oude' beeld van de traditionele boer voor ogen en kiezen om die reden misschien niet voor een groene opleiding. 'Reden om kinderen al op de basisschool te laten zien wat de groene sector te bieden heeft aan innovatie en technologie', zegt vicevoorzitter Joris Baecke van ZLTO.

Robotisering

Baecke doelt onder meer op technologische vernieuwingen als aquacultuur, precisielandbouw en het inzetten van robots of drones door boeren. Dat biedt kansen voor meer samenwerking tussen boeren en het bedrijfsleven. Hiermee groeit ook de behoefte aan goed opgeleide studenten én docenten.

'We willen deze jongeren ook kennis laten maken met de uitdagingen op het gebied van klimaat, bodemgezondheid en de toenemende eisen van consument en samenleving. Als sector staan we aan het begin van een keten die veel werkgelegenheid oplevert. Boeren en natuurorganisaties onderhouden bovendien het landschap, waardoor recreatie hier zo goed mogelijk is.'

Verkenning

Theo Koolen is als kwartiermaker aan het project verbonden en heeft een uitgebreide verkenning gedaan naar de wensen van het bedrijfsleven. 'Er is grote behoefte aan mbo'ers en hbo'ers die voorliefde voor groen combineren met technische kennis. Innovatie in de groene sector schreeuwt om talent.'

Van Arenthals: 'Eigenlijk leiden we studenten op voor een wereld die we nog niet kennen. In de praktijk zitten ze veel dichter op de werkelijkheid.'

Vroeg stadium

Voor bedrijven is het ook aantrekkelijk, meent de Scalda-bestuurder. 'Er is een tekort aan arbeidskrachten in de groene sector. Als je al in een vroeg stadium een student aan je kunt binden en de kneepjes van het vak op je bedrijf kunt leren, is de kans groot dat je er een goede arbeidskracht aan overhoudt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer