Waterkwaliteit centraal tijdens open dagen glastuinbouw

Zo'n vijftienduizend bezoekers kwamen afgelopen weekend af op Kom in de Kas in Klazienaveen. Met een speciale expositie wilden de kwekers van de tien deelnemende bedrijven het publiek tonen dat ze steeds schoner produceren.

In Business Centrum Klazienaveen had Promotiegroep Tuinbouw Emmen samen met Zone College Zwolle een expositie ingericht. Naast de presentatie van veel bloemstukken, groente en fruit konden bezoekers ook via een opstelling met water zien hoe de plaatselijke kwekers sinds de jaren '60 van de vorige eeuw met hun waterhuishouding zijn omgegaan.


Voorzitter Cees Ruhé van Promotiegroep Tuinbouw Emmen vindt het belangrijk dat het publiek ziet hoe de glastuinbouw met de steeds vernieuwde wetgeving om is gegaan. 'Wij moeten vanuit de overheid voldoen aan strenge regels, bijvoorbeeld over de emissie naar het oppervlaktewater. De bedrijven in dit gebied hebben allemaal een scan laten uitvoeren en daar acties op ondernomen. Wij willen graag zo duurzaam mogelijk produceren. Alleen moet de consument dat dan ook waarderen en bereid zijn om iets meer voor een mooie bloem of komkommer te betalen.'

Goed huwelijk

De expositie werd geopend door bestuurslid Fien Heeringa van Waterschap Hunze en Aa's. Zij is erg tevreden over de samenwerking tussen het waterschap en de telers. 'Dit is een goed huwelijk. Wij hebben met de ondernemers de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat in de komende jaren de waterkwaliteit goed wordt en goed blijft. De telers nemen allerlei maatregelen en ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.'

Glastuinbouw Klazienaveen
Glastuinbouw Klazienaveen © René Eijsink

Ondanks de nauwe samenwerking is nog niet al het oppervlaktewater helder tussen de kassen. Maar daar is volgens Heeringa een goede reden voor. 'Er zijn absoluut verbeteringen te zien, maar vooral bij de gewasbeschermingsmiddelen zijn we er nog niet. Alle maatregelen die we hebben afgesproken, zijn nog niet uitgevoerd. En wat vooral zichtbaar is, is dat sommige stoffen lang in het water aanwezig blijven. Dat kan echt jaren duren voordat je het verschil ziet.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer