Begonia is om 'kleurenpracht' woonplant van april

Teler Jos ten Have weet het zeker: het is vanwege de kleurenpracht dat de begonia tot woonplant van de maand april is uitgeroepen.

J&P ten Have, Jos en zijn broer Peter zijn de eigenaren van het bedrijf, kweekt de plant in de vestiging in Maasland en brengt zo'n vier miljoen exemplaren per jaar op de markt. De stekken voor de plant haalt Ten Have hoofdzakelijk uit Portugal en Oeganda, waarna de verdere kweek - het oppotten, verduisteren om de bloemen te krijgen en het meermalen wijder zetten, wat volautomatisch gebeurt - in Nederland plaatsvindt. De teelt gaat in combinatie met die van gloxinia.

Over de start van het jaar is de teler wat minder te spreken. 'Door grotere aantallen is er druk op de markt', merkt Ten Have. De kwekerij in Maasland richt zich op de wat exclusievere soorten en het assortiment voor buiten. J&P ten Have is lid van de telerscoöperatie Decorum.

Oubollig

Het imago van de begonia is beter geweest, erkent Ten Have, maar dat vindt hij onterecht. De veredeling heeft voor mooie, nieuwe rassen gezorgd waarvan de houdbaarheid is verbeterd, waardoor de stempel 'oubollig' niet meer op zijn plaats is, zegt hij. Dat vinden veredelaars en andere kwekers van begonia ook. Om die reden trapten zij op 2 april in samenwerking met Royal FloraHolland en Bloemenbureau Holland in Aalsmeer en Naaldwijk de begoniamaand af met begoniagebak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer