%27Wereldse+wonderen%27+in+Dongen+en+Oosteind
Nieuws
© Wim Hollemans

'Wereldse wonderen' in Dongen en Oosteind

Van de tweehonderd glastuinbouwbedrijven die volgend weekend hun deuren openen tijdens Kom in de Kas, komen er acht uit de regio Dongen en Oosteind. Deze ondernemers nemen voor de eerste keer deel aan dit grote publieksevenement.

Min of meer bij toeval begon het balletje van Kom in de Kas te rollen in Dongen. 'Jac van Dongen heeft een bordje voor zijn bedrijf staan met de tekst 'Kom in de kas'. Maar dat heeft niets met het evenement te maken', zegt Henriette van den Hoek, tomatenkweker en een van de deelnemers aan het evenement. 'Toevallig zag iemand van de organisatie dat bordje en zo zijn ze in gesprek geraakt.'

De vraag kwam al snel op tafel of tuinders in Dongen en omgeving een keer mee wilden doen aan Kom in de Kas. 'We hadden snel een hoop bedrijven bij elkaar. Dat had ik eigenlijk niet verwacht', bekent Van den Hoek.

Veel bijval

'Ik dacht dat vooral de grotere bedrijven niet zaten te wachten op duizenden bezoekers vanwege het geregel en het risico op insleep van ziektes. Bovendien verdienen ze er niets mee. Maar het tegendeel bleek dus waar. De meeste ondernemers zijn enthousiast en zien in dat ze op deze manier hun verhaal aan een groot publiek kunnen vertellen. Het was fijn dat er veel bijval was.'

De acht tuinders kwamen de afgelopen maanden vaak bij elkaar om de praktische zaken af te stemmen. 'De samenwerking verloopt goed. Er is geen onvertogen woord gevallen.'

Treintjes

Op zondagochtend vindt er een gezamenlijke aftrap plaats bij Natuurlijk Tomaat waar de burgemeesters van de gemeenten Oosterhout en Dongen de officiële opening voor hun rekening nemen. Vanaf een centraal parkeerterrein worden de bezoekers met treintjes naar de verschillende bedrijven gebracht.

Van den Hoek speelt op haar bedrijf in op het thema van dit jaar: 'Kom in de kas vol wereldse wonderen'. 'Eritrese en Syrische inwoners van de gemeente Dongen komen salades maken van hun thuisland, een Indische man serveert satéhapjes, we hebben veel verschillende soepen van Mijntjes Soep uit 's Gravenmoer en natuurlijk onze eigen huisgemaakte tomatensoep.'

René Claassen uit Dongen is een van de andere acht ondernemers die op 7 april zijn deuren openstelt. Hij teelt aubergines en gele paprika's onder glas en heeft ook asperges.

Geen goednieuwsshow

'Ik doe mee omdat ik wil laten zien hoe het er in de praktijk echt aan toegaat in de glastuinbouwsector. Welke inspanningen we plegen om zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, dat we water recirculeren en dat we warmte terugwinnen. Het moet geen goednieuwsshow worden met alleen maar borstklopperij, want dat werkt ook niet. Gewoon eerlijk zeggen wat je doet.'

Claassen legt in een opslagloods een minigolfveldje aan en bezoekers krijgen door een presentatie uitleg over de groei van de gewassen. 'Verder kunnen bezoekers natuurlijk rondkijken in de kassen en ons allerlei vragen stellen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer