Opstomend Polen let nog wel op de kleintjes

Na Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk volgt Polen als belangrijkste Nederlandse exportmarkt voor groente en fruit. Een kijkje in de keuken van dit land.

Opstomend+Polen+let+nog+wel+op+de+kleintjes
© Joost van Winsen

Polen is een van de snelst groeiende economieën in Europa. Met een toename van 5,1 procent in 2018 staat het Midden-Europese land in de top drie, na Ierland en Malta, van de Europese Unie (EU).

Het is een land in opkomst, merken ook Nederlandse handelaren in groente en fruit, want Polen is in de afgelopen jaren opgestoomd naar hun top vijf van afzetmarkten. Het is daarnaast een land met potentie, want het gemiddelde inkomen lag er vorig jaar op 1.073,50 euro per maand en het inwonersaantal ligt op een kleine 40 miljoen, verdeeld over 13,6 miljoen huishoudens.

10 procent

Van de totale voedingsuitgaven van de Polen gaat net geen 10 procent naar verse groente en fruit. Alleen aan zuivelproducten en vlees en vis geven ze meer uit.

De gemiddelde prijs van tomaat lag vorig jaar op 1,29 euro per kilo

De Poolse huishoudelijke markt voor vers fruit vertegenwoordigde in 2018 een waarde van 1,43 miljard euro. Het gekochte volume is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd en blijft stabiel op 1,3 miljard kilo, maar de waarde ervan neemt toe. Ter vergelijking: in 2013 kocht de Poolse bevolking voor 1,18 miljard euro aan vers fruit. Ten opzichte hiervan gaven Poolse consumenten in 2018 ruim 20 procent meer uit.

Zelfde beeld

Het verkoopbeeld voor verse groente verschilt amper. De consumentenuitgaven lagen vorig jaar op 1,45 miljard euro, blijkt uit cijfers van het Poolse GfK. Vijf jaar eerder lag het totaal nog op 1,17 miljard euro, terwijl de verkochte hoeveelheden in die jaren op ongeveer 1,29 miljard kilo lag.

'Gezond en gemak zijn de trends. Veel huishoudens geven aan minder te koken', legt Magdalena Zimna, werkzaam bij GfK Consumer Panels & Services in Polen, uit. Zij gaf eind vorige week een presentatie tijdens een bijeenkomst over ontwikkelingen in de groente- en fruitconsumptie in Europa die door GroentenFruit Huis was georganiseerd.

Gezondheid

Verder blijkt bij de Poolse bevolking het aspect 'gezondheid' bij groente en fruit bovengemiddeld te wegen. Een trend die alleen maar sterker wordt, aldus Zimna.

Voorverpakt heeft tot nu toe gering terrein veroverd in Polen. Ongeveer 10 procent van de groenten wordt op deze wijze verkocht. Dit aandeel vertegenwoordigt wel 18 procent van de waarde van de volledige afzet van verse groenten. Bij fruit liggen de cijfers voor voorverpakt nog lager, maar de Poolse GfK-vrouw voorspelt een bloeiende toekomst voor dit segment.

Tomaten

Nederland exporteert voor ongeveer 500 miljoen euro aan groente en fruit naar Polen. Dit staat voor 4 procent van de totale uitvoer, inclusief doorvoer. De belangrijkste gewassen van Nederlandse bodem die naar Polen gaan, zijn tomaten, paprika, peen en peren.

De meest verkochte groente in Polen is tomaat met een aandeel van 23 procent in de totale groenteverkoop. De gemiddelde prijs lag vorig jaar op 1,29 euro per kilo en vrijwel elk huishouden koopt deze groente. Van de uitgaves aan groenten gaat 26 procent naar de tomaat. In de verkoop zit nog muziek, vertelt Zimna, wat vooral komt door belangstelling voor de bijzondere soorten.

Peen en paprika

Peen en paprika genieten minder populariteit bij het Poolse publiek dan tomaat. Pakweg 10 procent van de verkochte groente is peen. Paprika heeft een inbreng van 6 procent. Wel is er een marktgroei bij beide producten, alhoewel de lage prijs in 2018 een goede reden kan zijn geweest voor de terreinwinst van wortelen. De Poolse markt voor peren is redelijk stabiel. Nederland verscheept vooral Conference naar het land.

Zimna merkt op dat Polen een goede groeimarkt is, maar dat de lage prijzen en de sterk versnipperde retail wel een uitdaging zijn voor buitenlandse handelaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer