Matchmaking tussen selderij en wortel

ILVO-UGent onderzoekster Silvia Bruznican heeft tijdens haar doctoraatsonderzoek cellen van selderij en wortel met elkaar gefusioneerd en opgegroeid tot scheutjes. In de veredeling biedt dit belangrijke perspectieven.

Matchmaking+tussen+selderij+en+wortel
© Wikipedia

Voor het eerst werden cellen van wortel en mannelijk onvruchtbaar selderij via celfusie bij elkaar gebracht. Eenmaal volwassen is het mogelijk dat deze fusieplanten zichzelf niet meer via de eigen meeldraden kunnen bestuiven. Enkel een andere selderijplant kan dan voor bevruchting zorgen.

'Mannelijke steriliteit is bij de veredeling van hybridezaden erg gewenst, omdat het daar juist zaak is om zeer gecontroleerd en voorspelbaar twee plantlijnen te kruisen. En dat is niet zo evident bij zelfbestuivers', zegt studente Bruznican. De techniek die zij toepast, is bovendien goedkoper en sneller dan bestaande technieken om bestuiving te controleren.

Belangrijke stap

Of de fusieplant effectief mannelijk steriel is en of die steriliteit stabiel is in alle omstandigheden, moet verder onderzocht worden. Maar dat de fusietechniek met succes is toegepast, is vanuit wetenschappelijk oogpunt een belangrijke stap vooruit.

Het resultaat is een belangrijke stap vooruit in de veredeling van F1-hybriden bij selderij, geeft Bruznican aan. 'Het potentieel van deze techniek voor de veredeling en de biotechnologie is groot, omdat er unieke genotypen mee kunnen worden gecreƫerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer