%27Betere+stikstofbenutting+rantsoen+goed+mogelijk%27
Interview
© Ida Hylkema

'Betere stikstofbenutting rantsoen goed mogelijk'

Universitair hoofddocent diervoeding van Wageningen University & Research (WUR) Jan Dijkstra geeft zijn mening over de tegenvallende stikstofcijfers en verklaart de relatie tussen het veevoerrantsoen en de stikstofbenutting.

Wat is uw indruk van de nieuwste CBS-cijfers en de rol die veevoeding speelt?

'De stikstofbenutting verdient meer aandacht. Dat is niet nieuw. Dat zeg ik al jaren. Ook met het oog op de PAS en de vergunningverlening in de veehouderij is dat van groot belang. De melkveehouderij heeft de fosfaatproductie ruim onder het plafond gebracht. Nu is het zaak om ook de stikstofproductie onder het plafond te krijgen. Dat is niet zo moeilijk, maar het heeft wel financiële consequenties. Het mag niet afhangen van incidentele uitschieters, zoals een droog jaar. Er moet ruimte zijn voor tegenvallers.


Het gedaalde aandeel snijmais in het rantsoen is een van de oorzaken van de tegenvallende stikstofproductiecijfers. Is snijmais onmisbaar?

Het gedaalde aandeel snijmais in het rantsoen heeft inderdaad veel effect. Snijmais past prima naast gras en graskuil om een goede stikstofbenutting te halen. De daling in aandeel snijmais juich ik bepaald niet toe. Maar er zijn ook vervangende veevoergrondstoffen beschikbaar, zoals maismeel. Dit product zorgt voor extra energieaanbod, waardoor de benutting van ruw eiwit in grasrijke rantsoenen verbetert.

En hoe denkt u over verlaging van het percentage ruw eiwit in het totale rantsoen?

Een hoge productie is mogelijk met minder ruw eiwit, zonder daling van het melkeiwitgehalte. Als er maar voldoende energie in het rantsoen zit. Voorkom veel ruw eiwit in het gras, in combinatie met weinig VEM.

Welke rol speelt het type sojaschroot in het rantsoen?

'Door behandeld in plaats van onbehandeld sojaschroot te voeren, daalt de hoeveelheid aangevoerde stikstof uit mengvoer bij dezelfde hoeveelheid darmverteerbaar eiwit (DVE). Want de benutting van pensbestendig gemaakt sojaschroot is veel beter. Bijkomend voordeel is dat niet alleen de stikstofaanvoer daalt, maar ook de afhankelijkheid van sojaschroot vermindert.

Verslechtert weidegang de benutting van stikstof in het totale rantsoen?

'Daardoor komt de stikstofbenutting onder druk te staan, vooral bij onbeperkt weiden. De versgraskwaliteit varieert meer dan het voeraanbod op stal. Vers gras heeft een hoger ruweiwitgehalte dan graskuil. Dat vraagt extra aandacht voor de balans tussen energie- en eiwitaanbod. Maar bij zes uur weidegang per dag hoeft het niet veel consequenties te hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer