WUR+kiest+voor+achtscharige+Ovlac+Eco+Plus%2Dploeg
Nieuws
© Han Reindsen

WUR kiest voor achtscharige Ovlac Eco Plus-ploeg

Koeckhoven.net heeft donderdag een achtscharige Ovlac Eco Plus-ploeg afgeleverd bij Wageningen University & Research (WUR). Frans Koeckhoven is trots dat zijn kleine bedrijf de ploeg mocht leveren.

Koeckhoven.net uit Ursem importeert sinds een jaar of drie de Ovlac-ploeg uit Spanje en past deze aan voor Nederlandse klanten. De Ovlac Eco Plus is de meest doorontwikkelde ekoploeg.

'We hebben de Ovlac meerdere keren aan het werk gezien', zegt John van der Lippe van de WUR. 'Hij heeft een goede kerende werking, je kunt er makkelijk ondiep mee ploegen, hij breekt de grond mooi en heeft een goede werkbreedte.'

Lichte trekker

De machine heeft voldoende aan een lichte trekker. 'Bij de WUR is steeds meer aandacht voor de bodem. Met de achtscharige ploeg rijden we niet meer door de voor. Daarmee voorkomen we bodemverdichting', zegt Van der Lippe.

Bij de Europese aanbesteding, nodig voor de WUR, is onder andere aangegeven dat de ploeg geschikt moet zijn voor zand-, klei- en veengrond. De Ovlac-ploeg werd uiteindelijk geleverd door mechanisatiebedrijf De Vor Brandes & Co in Werkhoven.

Weinig brandstof

Koeckhoven.net verkoopt relatief veel achtscharige ploegen omdat deze precies in het midden van de trekker zijn gepositioneerd. Met een werkbreedte van 3,25 meter is de ploeg in staat om 1,5 hectare per uur te bewerken. Zo'n ploeg is door een trekker van 90 pk te trekken en dat vraagt relatief weinig brandstof.

Met een bewerkingsdiepte van 5 tot 30 centimeter is de ploeg flexibel in te zetten. Omdat de trekker bovenover rijdt, zijn trekkerbanden mogelijk tot wel 1,10 meter breed. Bij ondiep ploegen, veelal 10 à 15 centimeter, zit het resultaat van de Ovlac-ploeg tussen ploegen en niet-kerende grondbewerking in. Dit is goed voor behoud van bodemleven en organische stof.

Klei
Steeds vaker verkoopt Koeckhoven.net Ovlac-ploegen aan boeren met kleigrond. 'Klei voor de winter ploegen is zonder vorst voor de structuur niet zo zinvol. De wortelgangen, poriën en natuurlijke breukvlakken moeten het op klei doen. Met de Ovlac-ploeg houd je die in stand.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer