Friese+akkerbouwer+ziet+kans+voor+ecoploegen
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Friese akkerbouwer ziet kans voor ecoploegen

Akkerbouwer Kees van der Bos uit Holwerd ziet ecoploegen als goede tussenvorm tussen traditioneel ploegen en niet-kerende grondbewerking. Dat concludeert hij na een demonstratie op zijn bedrijf.

Bij ecoploegen wordt ondieper geploegd dan gangbaar: het gebeurt bovenover in plaats van in de voor. Maandagmiddag vond bij Van der Bos een demonstratie met een traditionele ploeg en een Ovlac ecoploeg plaats, georganiseerd door Delphy.

De aanwezige boeren rond Holwerd doen mee aan project 'Perceelsemissie in de hand' van Projecten LTO Noord en Delphy. Ze zoeken naar mogelijkheden om uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater zoveel mogelijk te voorkomen. Ecoploegen kan hieraan bijdragen.

Afspoeling

Delphy geeft aan dat ecoploegen in percelen voor een grotere infiltratiecapaciteit van de grond zorgt. 'Hierdoor kunnen de heftige buien, die steeds vaker voorkomen als gevolg van een veranderend klimaat, beter geabsorbeerd worden. Daardoor vindt er minder oppervlakkige afspoeling plaats', stelt Niek Vedelaar van Delphy.

Van der Bos liep al langere tijd met de gedachte om een proef te doen met ecoploegen. 'Ik was heel benieuwd hoe de ploeg achter onze eigen trekker loopt. We hebben een vrij lichte trekker en deze ploeg is 3 meter breed. Het ging hartstikke goed, de omstandigheden waren heel mooi.'

Vlaklegging

Waar de akkerbouwer tegenaan liep, is dat hij met zijn traditionele ploeg niet lichter kan ploegen dan 21 tot 22 centimeter.' Met deze ecoploeg kun je 15 centimeter diep ploegen. We hebben het ook geprobeerd op 10 tot 12 centimeter diepte, maar dan is de vlaklegging minder mooi.'

©Foto Hoge Noorden / Jacob van Essen
26-11-2018 
Demonstratie Ecoploegen
Nieuwe Oogst
Bram op't Hof geeft uitleg bij de ploeg (met rode jas en bril)( Bram is van Koeckhoven.net Agricultural machinery)
©Foto Hoge Noorden / Jacob van Essen 26-11-2018 Demonstratie Ecoploegen Nieuwe Oogst Bram op't Hof geeft uitleg bij de ploeg (met rode jas en bril)( Bram is van Koeckhoven.net Agricultural machinery) © Het Hoge Noorden

Door minder diep te ploegen, wil hij de groenbemesters goed onderploegen en toch hoog in de bodem houden. 'Met traditioneel ploegen komen de groenbemesters te vaak te diep in de bodem te liggen. De kans is dat we ze mee inkuilen, dat ze niet goed verteren. En je vernielt met 20 centimeter diep ploegen ook de natuurlijke gangen in de grond. Die gaan allemaal stuk. Met ondieper ploegen is dat effect kleiner.'

Sporen

Enige nadeel is volgens Van der Bos dat de ecoploeg erg reageert op sporen in het land. 'Dat kun je compenseren met diep ploegen, maar dat wil je juist niet. Met overdwars ploegen heb ik nog te weinig ervaring, maar misschien biedt dat mogelijkheden.'

Delphy noemt als aandachtspunt nog dat dat de ploegomstandigheden droog genoeg moeten zijn om met deze ploeg te kunnen werken. Het aantal werkbare dagen zal daardoor minder zijn dan bij een traditionele ploeg. Ook moet het land erg vlak liggen om voldoende kering te creëren, waardoor het zaaibed in het voorjaar ook vlak blijft.

Pootgoed

In de zomer bekijkt Van der Bos samen met Delphy hoe het pootgoed reageert op het ploegen. 'Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Pootaardappelen zijn onze hoofdteelt, die kwaliteit en opbrengst moeten absoluut goed zijn. Ik denk dat het goedkomt, maar het is even afwachten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer