Nu aardappelen poten is waaghalzerij

Akkerbouwer Ad Keizer uit Stellendam pootte afgelopen week al het aardappelras Frieslander. Dat doet hij bewust zo vroeg, zodat hij straks met rooien hogere prijzen kan vragen. 'Het is een beetje waaghalzerij.'

'Als we de aardappelen straks gelijk met de massa rooien, kan het voor ons financieel niet uit omdat we niet zoveel hectares hebben', legt Keizer uit. Een vorstperiode kan fataal zijn. Toch hoopt hij in mei of juni te rooien. 'We zijn altijd wel in maart aan het poten, maar zo vroeg als nu is nog nooit gebeurd. Maar ik ben geen boer die kijkt naar de agenda, maar ik kijk naar de natuur.'

Keizer krijgt het pootgoed al in november en kiemt het eerst voor. 'We pakken elke aardappel voorzichtig vast om de kiemen niet te beschadigen. Met een volautomatische pootmachine gaan alle kiemen kapot. Dit is wel hard werken, maar het wordt meestal wel betaald.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer