Aardappelen+een+vijfde+duurder+dan+eind+2017
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappelen een vijfde duurder dan eind 2017

De consumentenprijzen van aardappelen zijn in de laatste twee maanden van 2018 verder opgelopen (+4 procent) en daarmee 20 procent uitgekomen boven het niveau van december 2017. Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor.

De prijsstijging vloeit voort uit de geringe aardappeloogst. Boeren ontvangen voor aardappelen eind 2018 een prijs die bijna twee keer zo hoog is als een jaar eerder. Voor granen hebben matige oogsten wereldwijd geleid tot een prijs af boerderij die 28 procent hoger ligt dan eind 2017.

Brood

De prijs van brood is in de laatste twee maanden van het jaar ook gestegen (+3 procent), maar slechts 1 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. De op contracten gebaseerde industrieprijzen van brood en broodproducten zijn deze maanden nauwelijks veranderd, ook niet ten opzichte van vorig jaar. De consument betaalde in december 3 procent meer voor groente en 4 procent minder voor fruit.

De prijzen van zuivel, eieren, rundvee/vlees zijn aan het eind van het jaar voor de consument vrij stabiel gebleven. De eierprijs af boerderij noteerde in de laatste twee maanden van 2018 een stevige plus (12 procent). De voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS wordt maandelijks geactualiseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  8° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer