Betere inschatting opbrengst pootaardappelen

Wageningen University & Research onderzoekt samen met Aeres Hogeschool, de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam Green Campus en enkele kwekers hoe de opbrengst van pootaardappelen is te meten.

Betere+inschatting+opbrengst+pootaardappelen
© Han Reindsen

Kwekers van pootaardappelen willen graag weten op welk deel van hun perceel de aardappelen het best groeien en wat voor invloed de locatie heeft op de grootte van de aardappelen. Het onderzoek moet zorgen voor een betere inschatting van de netto-opbrengst.

Omdat er bij pootaardappelen flinke prijsverschillen per maatsortering zijn, is het voor kwekers belangrijk te weten hoeveel aardappelen ze per meter oogsten en hoe groot die zijn. Deze variabelen bepalen de verkoopprijs en kwaliteit. Bovendien geven deze metingen inzicht in het effect van teeltmaatregelen.

Maatsortering

Een goede manier om de aardappelen tijdens het rooien per maatsortering te tellen, bestaat echter nog niet. Tot heden kan alleen het brutogewicht worden gemeten. Dat betekent dus dat niet alleen de aardappelen, maar ook zand en kluiten worden gewogen.

Daarnaast zegt het gewicht van de oogst niet alles. De kwekers zijn vooral geïnteresseerd in netto-opbrengsten, dus aantallen en afmetingen. Daarnaast moet deze informatie gekoppeld zijn aan een specifieke locatie, zodat de kweker weet welk deel van het perceel hoeveel aardappelen voortbrengt.

Cameratechnieken

Bij het onderzoek kijken de deelnemende partijen naar de toepassing van cameratechnieken op de rooimachine die de aardappelen tellen en meten. De software moet daarbij bepalen wat een aardappel is en wat bijvoorbeeld een kluit aarde.

Daarmee heeft WUR al ervaring: zo is het bijvoorbeeld mogelijk met camera's ziekten te voorspellen. Maar de aardappelen liggen niet stil: ze hebben een snelheid van een paar kilometer per uur en komen met honderden tegelijk voorbij, vaak gekleed in een jasje zand.

Proefopstelling

Project Precisie technologische ontwikkeling in Pootaardappelen is momenteel in de voorbereidende fase. Dit najaar wordt de eerste proefopstelling op een rooimachine onderzocht. In 2021 is het onderzoek gereed. Het project wordt gefinancierd door het Europees Landbouw Fonds voor Plattelands Ontwikkeling (ELFPO).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer