Prijsverschil+biologisch+en+gangbaar+steeds+kleiner
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Prijsverschil biologisch en gangbaar steeds kleiner

Het verschil in consumentenprijzen voor gangbare en biologische voedingsmiddelen is de afgelopen jaren fors kleiner geworden. In sommige gevallen zijn biologische huismerkproducten goedkoper dan gangbare A-merkproducten. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een prijspeiling.

De Consumentenbond bekeek de winkelprijzen van 115 biologische levensmiddelen bij dertien supermarkten en vier biowinkels. Als de biowinkels buiten beschouwing worden gelaten, blijken biologische producten gemiddeld 63 procent duurder dan de niet-biologische variant. Als de hogere prijzen van biowinkels wel meetellen, blijken biologische producten 75 procent duurder. Vijf jaar geleden waren biologische producten nog 100 procent duurder dan niet-biologische producten.

Opvallend is ook dat de prijsverschillen tussen de ketens fors blijken. Dirk is het goedkoopst voor biologische producten, gevolgd door Vomar. De biowinkels Natuurwinkel en Odin zijn het duurst. Soms is het prijsverschil te verklaren doordat het om verschillende merken gaat. Maar ook producten van hetzelfde merk kunnen enorm in prijs verschillen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna 3 euro meer dan bij Dirk.

Goedkoper dan A-merken

Biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan reguliere A-merkproducten. Biologische halfvolle melk van Bio+ is bij Hoogvliet 19 cent goedkoper dan de halfvolle melk van Campina. En biologisch sinaasappelsap van het huismerk kost bij Albert Heijn bijvoorbeeld 40 cent minder dan een pak Appelsientje.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer