Biologische+landbouw+groeit+12+procent
Nieuws
© Koos van der Spek

Biologische landbouw groeit 12 procent

Het afgelopen jaar is een recordaantal hectares landbouwgrond biologisch gecertificeerd, blijkt uit cijfers van Skal biocontrole, toezichthouder in de biologische sector.

De hoeveelheid biologisch landbouwgrond groeide met 12,1 procent naar 66.623 hectare. Biologische landbouw maakt daarmee 3,8 procent uit van de totale landbouw in Nederland. Er kwamen in totaal 99 nieuwe bio-boeren en -tuinders bij. Het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven steeg ruim 9 procent.

De groei is onder meer te verklaren door het aantal landbouwbedrijven dat in 2016 omschakelde naar biologisch en in 2018 gecertificeerd is. Eind 2018 waren er in totaal 1.849 biologische gecertificeerd landbouwbedrijven in Nederland. Met name in de melkveehouderij schakelden veel boeren om, als gevolg van een tekort aan biologische melk in 2016.

Flevoland koploper

Flevoland blijft van alle provincies koploper qua biologisch areaal. Zeeland is hekkensluiter. Limburg en Zuid-Holland groeiden in 2018 procentueel het hardst. Er zijn behoorlijke verschillen waar te nemen in de groeicijfers per provincie. Toch groeiden alle provincies over de laatste drie jaar met gemiddelde 1-13 procent per jaar.

Het verschil per provincie is een rechtstreekse vertaling van het beleid dat wordt gevoerd, zegt Miriam van Bree, kennismanager Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector. 'Provincies hebben een prominente rol als het gaat om het stimuleren van duurzame landbouw en een leefbaar platteland. Met een gericht provinciaal beleid kunnen belemmeringen om biologisch te boeren worden weggenomen.'

Wetgeving

'Denk aan een duurzaam pacht- en inkoopbeleid en het voorkomen van regels die niet samengaan met de Europese biologische wetgeving. Daar is zowel de biologische ondernemer als de provincie zelf mee geholpen, nu bijna alle provincies inzetten op verbetering van natuurinclusieve landbouw en weidevogels', aldus Van Bree.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  20 %
 • Maandag
  9° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 6°
  50 %
Meer weer