Markt+peen+vraagt+om+smaak+en+kleur
Achtergrond
© Han Reindsen

Markt peen vraagt om smaak en kleur

Bij peen gaan smaak en kleur steeds meer een rol spelen in de marktdifferentiatie. 'Rode, gele, paarse, witte of een combinatie ervan kan een jonger en minder traditioneel publiek aantrekken', zegt algemeen directeur Christiaan Reynders van Bejo Iberica.

'Smaak is een niet te onderschatten eigenschap. Supermarkten in Spanje zoeken actief naar rassen met de meest smaakvolle peen. Innovatie en differentiatie bieden kansen om de markt breder te maken. Gekleurde peen is een opkomende trend. We zijn als Bejo daarom op zoek naar het schaap met de vijf poten', zegt Reynders.

Op de themadag peen, vorige week woensdag in Emmeloord, noemt de Bejo-directeur nog andere ontwikkelingen. Zo zien consumenten de peen steeds meer als gezonde snack, vooral in Scandinavië, Spanje en Frankrijk. Een andere trend is biologisch, vooral in Noord-Europa.

Israël

'Duitsland wil af van biologische peen uit Israël en wil meer uit Spanje. Op dit moment is de prijs voor primeur Bio 70 tot 72 cent per kilo bigbaggewassen.'

We zijn als Bejo op zoek naar het schaap met de vijf poten

Christiaan Reynders, algemeen directeur Bejo Iberica

Tijdens de themadag stond Reynders stil bij de peenteelt in Spanje en Portugal. Met een areaal van circa 7.000 hectare zijn de twee landen goed voor 8 procent van het Europese areaal. De opbrengst loopt uiteen van 30 tot 100 ton per hectare (gemiddeld 57 ton). 'De teelt is twaalf maanden per jaar mogelijk. In het zuiden van Spanje zorgt de winterteelt van peen voor lage opbrengsten', zegt Reynders.

Soorten

Bij de teelt van peen in Spanje en Portugal gaat het in 60 procent van de gevallen om waspeen, 20 procent bospeen, 8 procent industriepeen, 9 procent snacks en 3 procent overige. Bij de distributie van peen spelen de supermarkten met 55 procent een hoofdrol. De overige peen gaat naar traditionele winkels (30 procent) en de voedselverwerking (15 procent).

Voor Nederlandse peen zijn er eigenlijk alleen in juni en juli exportkansen naar Spanje.
Voor Nederlandse peen zijn er eigenlijk alleen in juni en juli exportkansen naar Spanje. © Han Reindsen

De peenconsumptie in Spanje ligt op circa 6 kilo per persoon per jaar, in Portugal zo'n 12 kilo. Reynders: 'De consumptie van peen in Spanje is vrij constant. In Portugal laat de consumptie de afgelopen jaren een flinke stijging zien. Hoe dat komt, weet ik niet.'

Export

Spanje exporteert ongeveer drie keer meer peen dan Portugal. Van alle peen exporteert Spanje bijna 80 procent naar vier landen: Portugal, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Duitsland laat qua export een significante groei zien. Het gaat daarbij in belangrijke mate om biologische peen. De exportpiek ligt altijd in april, mei en juni.

Voor Nederlandse peen zijn er eigenlijk alleen in juni en juli exportkansen naar Spanje.
Voor Nederlandse peen zijn er eigenlijk alleen in juni en juli exportkansen naar Spanje. © Han Reindsen

In verband met de transportkosten importeert Spanje vooral peen uit Frankrijk en Portugal. 'De import vanuit Portugal stijgt, vooral in de winter. Het gaat in Portugal om professionele telers met een goede kwaliteit peen', zegt Reynders.

Nederland

Voor Nederlandse peen zijn er eigenlijk alleen exportkansen in juni en juli. 'Op dat moment is het zelfvoorzienend niveau van Spanje voor biopeen het laagst. Bij de export gaat het dus om onze laatste of eerste peen van een teeltseizoen.' Spanje ziet Nederland als een betrouwbare partner, weet de directeur. 'Maar Spanje moet niet gezien worden als een dumpmarkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer