%27Peenmarkt+vraagt+alleen+de+beste+kwaliteit%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Peenmarkt vraagt alleen de beste kwaliteit'

'We moeten niet gaan leuren met slechte partijen peen. Op de peenmarkt is alleen ruimte voor product van de beste kwaliteit', stelt Harry de With van handelsbedrijf Hagranop.

Volgens De With is de peenmarkt meestal sterk aanbodgericht. 'Daarom moeten we in de teelt en in de bewaring streven naar de beste kwaliteit.' De peenhandelaar sprak deze week tijdens de startbijeenkomst van de Peenacademie in Swifterbant.

Hij stelde daar onder meer dat akkerbouwers in hun bouwplan peen nog vaak beschouwen als bijgewas en daarbij ook vooral gefocust zijn op kwantiteit. 'Maar het blijft groenteteelt. Er is veel aandacht nodig om goede kwaliteit te telen. Op akkerbouwbedrijven is peen in het najaar regelmatig het stiefkindje. Er is dan geen tijd om te wachten op de beste oogstomstandigheden.'

Monitoring in bewaarcellen

De With adviseert peentelers om de monitoring van peen in bewaarcellen serieus op te pakken. 'Zet een kleine kist met bewaarpeen apart bij zo'n 14 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid en je ziet binnen de kortste keren wat er aan mankeert.'

Het voorkomt missers in de afzet, stelt De With, en onnodige energie in de bewaring van peen die dat niet meer waard is. 'Als je een proefmonster spoelt en zwarte vlekjes vindt, dan moet je binnen vijf weken leveren. Het is met peen hetzelfde als met bananen, als die eenmaal afrijpen dan is er geen houden meer aan.'

Voor de bewaartechniek van peen vindt De With voldoende capaciteit om snel terug te koelen van groot belang. 'Zeker als het warm is tijdens de oogst dan moet het geen drie weken duren voordat de uiteindelijke bewaartemperatuur bereikt is.'

Algemene kwaliteitsnormen

Een Flevolandse peenteler wil van De With weten in welke mate handelaren hun kwaliteitseisen laten afhangen van het aanbod. In zijn reactie vertelt hij dat Hagranop altijd algemene kwaliteitsnormen hanteert. 'Die zijn streng als het gaat om peen die bestemd is voor afzet via de retail in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland. Voor export naar Oost-Europa zijn de kwaliteitseisen iets soepeler.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer