Kerststerren scoren iets beter in onderzoek

De gemiddelde sierwaarde van alle planten van de benchmark Poinsettia (kerststerren) is dit seizoen uitgekomen op 3,7. Dit is iets beter dan de 3,6 van vorig jaar.

Kerststerren+scoren+iets+beter+in+onderzoek
© VidiPhoto

Aan het kwaliteitsonderzoek voor kerststerren hebben dit jaar in totaal 52 inzendingen van 24 verschillende bedrijven meegedaan. Het ging om 24 verschillende cultivars. In vergelijking met het voorgaande seizoen was het aantal inzendingen gelijk, maar het aantal deelnemende bedrijven is met 20 procent afgenomen.

Bij de kwaliteitsbenchmark was het uitvalspercentage hoger dan het jaar ervoor: 5,1 tegen 4,8 procent. Van de totaal 312 hebben zestien planten de eindstreep niet gehaald. De meeste hiervan zijn afgeschreven als gevolg van een Botrytis-aantasting op de stam. De algemene winnaar is Jansen Hibiscus met Blissfull red geworden.

Sortimentsvergelijking

Voor de sortimentsvergelijking zijn dit seizoen 22 nummers getest. Het ging hierbij om vijf referentierassen en zeventien nieuwe cultivars. De planten zijn geteeld op twee proefbedrijven zodat de eventuele invloed van de teeltomstandigheden in de houdbaarheid tot uiting kan komen. 'De resultaten van de sortimentsvergelijking dienen als informatie voor de veredelaar en telers. Op deze wijze wordt de potentie van een cultivar gescand voordat deze de productie in gaat', aldus de organisatoren van de vergelijking.

Bij de sortimentsvergelijking zijn 56 van de 264 planten vroegtijdig gesneuveld. Dat komt overeen met een uitvalspercentage van 21,2 procent. Het overgrote deel - 20,8 procent - was het gevolg van een aantasting door Botrytis in steel of bloem. Dat is een stuk hoger dan het vorige seizoen toen het percentage 12 was. De meest veelbelovende noviteit is dit jaar Pon 107 Hotpink van Beekenkamp.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer