Kerststerren+aan+de+tand+gevoeld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kerststerren aan de tand gevoeld

Bij kwekerij De Bonfut in Honsselersdijk staan verschillende soorten Pionsettia's, oftewel kerststerren. Het bedrijf dient als testbedrijf voor de LTO vergelijkingsproef.

Jaarlijks sturen vier of vijf veredelaars hun potentiële toppers naar De Bonfut. 'We kijken naar diverse criteria', zegt Erik van der Valk van de kwekerij. Denk daarbij aan de uitloop en het aantal bloemen. Daarnaast is de lengte heel belangrijk, maar dat is voor elke kweker anders. 'Wij maken een Poinsettia voor de Engelse markt. Die moet langer zijn dan een voor de Duitse of Europese markt. Zo heeft iedere kweker zijn eigen voorkeuren.'

De Pionsettia's hebben verschillen kleuren bij de proef. 'Je kijkt naar stevigheid, groeit de plant mooi recht omhoog of gaat hij alle kanten op', geeft Van der Valk aan. Uiteindelijk gaan alle planten naar de houdbaarheidsruimte van Flora Holland. 'Half januari bekijken we als kwekers de bloeiproef en zien we welke soort er als beste uit komt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer