Landbouwvisie+FvD+schiet+nog+alle+kanten+op
Commentaar
© Ruud Ploeg

Landbouwvisie FvD schiet nog alle kanten op

Forum voor Democratie (FvD) wil partners van de agrarische sector én de Partij voor de Dieren zijn. De partij van Thierry Baudet is tegen grootschalige intensieve veehouderij, maar belooft de sector tegelijkertijd volop ruimte om te ondernemen.

Er is nog niet echt een peil te trekken op de agrarische agenda van de winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Verkiezingen waarbij FvD zich vooral op de Eerste Kamer richtte. Provinciale plannen bleven veelal beperkt tot enkele hoofdlijnen.

De rechts-populistische partij is een nieuwe machtsfactor in provinciehuis en Eerste Kamer. Een jonge partij met nieuwe mensen. Met nog weinig gearticuleerde standpunten op deelterreinen en onervaren Statenleden en senatoren.

Daar heeft FvD tijd voor nodig. Tijd die er zeker op provinciaal niveau nauwelijks is. Met pittige formaties in aantocht, zullen de nieren van de nieuwkomers geproefd worden. FvD zal ongetwijfeld groeistuipen vertonen en een zure gevestigde orde aantreffen. Het is echter de nieuwe realiteit.

Dus loop de deur plat en nodig FvD'ers uit op het bedrijf

Patrick Bramer, hoofdredacteur uitgever Nieuwe Oogst

Dat het nogal ter zake doet door wie Baudet en consorten zich laten adviseren, blijkt wel uit de huidige visie van de partij op de land- en tuinbouw. Dat is een tegenstrijdige mix van progressieve en conservatieve ideeën.

Aanvankelijk was het rechtsfilosoof Paul Cliteur die Baudets agrarische blik kleurde. Cliteur is zeer uitgesproken over dierenrechten, was ambassadeur van Varkens in Nood en lijstduwer van de Partij voor de Dieren. Cliteur komt namens FvD in de senaat.

Sinds kort adviseert Henk Bleker, oud-staatssecretaris van Landbouw, de partij. Bleker (CDA) nam Baudet mee door het land en bezocht met hem de Grüne Woche in Berlijn. Baudet leerde er veel en spreekt sindsdien met warme woorden over de sector.

Een nieuwe realiteit die dus ook kansrijk is. Er is voor beroepsbeleidsbeïnvloeders namelijk geen ultiemer moment om standpunten en belangen voor het voetlicht te brengen dan bij een partij in opbouw. Dus loop de deur plat en nodig FvD'ers uit op het bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  70 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer