Esther+Ouwehand+maakt+reclamespot+voor+LTO
Commentaar
© Ruud Ploeg

Esther Ouwehand maakt reclamespot voor LTO

Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, kunnen vrijwel alle veehouders hun bedrijven wel sluiten. Hevig gaat de partij tekeer tegen de 'machtige boerenlobby', die klimaat-, milieu en welzijnsverbeteringen zou frustreren.

Esther Ouwehand beleeft haar finest hours. Nog net voor de terugkeer van Marianne Thieme, weer fit na ziekte en productie van boek en film, staat ze vol in de spotlights.

Tijdens het klimaatdebat, het dierenwelzijnsdebat en in diverse mediaoptredens steekt Ouwehand haar mantra af over een rigoureuze sanering van de veehouderij en dat opkomen voor dieren 'het Zwitserse zakmes is voor alle problemen in de wereld'.

Een zeer boeiend optreden vond afgelopen week plaats. Ouwehand nam het bij NPO Radio 1 op tegen Dirk Bruins, bestuurder van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Ik adviseer om het debat terug te luisteren. De tweestrijd is een twaalf minuten lange reclamespot voor agrarische belangenbehartiging.

Je moet terugvechten tegen de ongelooflijk sterke lobbykracht van LTO

Esther Ouwehand, Kamerlid Partij voor de Dieren

Behalve dat Bruins sterk uit de verf kwam, stelde Ouwehand moeilijk resultaten te bereiken omdat de landbouwlobby de politiek in haar greep heeft. 'Je moet terugvechten', zei ze. Vechten tegen de 'ongelooflijk sterke lobbykracht van LTO'. Het PvdD-Kamerlid fulmineerde ertegen dat LTO de landbouwparagraaf in het regeerakkoord schreef, de landbouwvisie van minister Carola Schouten (LNV) dicteerde en in het Klimaatakkoord opnieuw won.

De kracht van de agrarische lobby wordt in eigen kring soms anders beschouwd. Het na beïnvloeding medeverantwoordelijkheid nemen voor beleid, wordt door een deel van de sector als zwakte gezien. Niet de zeges maar de nederlagen worden geteld.

Het is volstrekt terecht dat leden veeleisend zijn over de koers en resultaten van belangenbehartiging. Maar het is ook van groot belang dat boeren en tuinders samen dat hechte front vormen. Het is niet te bewijzen, maar wel voor te stellen welke partijen zegevieren als de agrarische lobby niet die stevige vinger in de pap zou hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer