Telers+woest+over+prijzenoorlog+groente+en+fruit
Commentaar
© Ruud Ploeg

Telers woest over prijzenoorlog groente en fruit

Onder supermarkten woedt een prijzenslag met groente en fruit. Structurele prijsverlagingen tot 30 procent leggen extra druk op de inkomens van Nederlandse telers.

Plus startte er in januari mee. 49 producten die blijvend in prijs omlaag gaan. Laagblijvers noemt Plus ze. Andere winkelbedrijven volgen en stunten volop mee.

Het leidt tot woede bij de plantaardige vakgroepen van LTO en NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie). Zij spannen zich juist volop in om betere prijzen voor boeren en telers te realiseren. Alleen al van de term Laagblijvers word je moedeloos.

De vraag is interessant waarom supermarktbedrijven zomaar marge weggeven op groente en fruit. De argumenten daarvoor zijn meerledig. Ketens als Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn namelijk kwetsbaar op het terrein van groente en fruit.

Bestaan van de laatste 110 champignontelers staat op het spel

Patrick Bramer, hoofdredacteur uitgever Nieuwe Oogst

Lidl weet de servicewinkels qua imago al jaren af te troeven op agf. Enerzijds omdat het aanbod van Lidl goed en goedkoop is en dat topkwaliteit bij een no-nonsenseformule nu eenmaal opvalt.

Er is ook een tweede belangrijk aspect. Het assortiment bij Lidl is een stuk smaller en daarmee is de omloopsnelheid per product veel hoger. Producten liggen korter in het schap en zijn daarom vaak verser én voordeliger dan bij de servicesupers.

Een derde reden is de verhoging van de btw op boodschappen naar 9 procent. Hierdoor is de klant duurder uit. Dat vervelende gevoel moet worden weggemasseerd. Ook de gezondheidstrend en de druk op vlees en groei van agf-consumptie zullen meespelen.

Het staat de supers vrij om hun prijswapens te kiezen. Cynisch is het wel. Een voorbeeld is de strijd van champignontelers om de marktprijs met een dubbeltje omhoog te krijgen om het bestaansrecht van de laatste 110 Nederlandse champignontelers te redden.

Een lobby die effect had en waarvoor een voedingsbodem bestond, ook bij de inkopende retailers. Met het huidige gestunt staat dat resultaat zomaar weer onder druk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer