FytoCompass+geeft+teler+inzicht+in+fytosanitaire+risico%27s
Nieuws
© Wim van Vossen

FytoCompass geeft teler inzicht in fytosanitaire risico's

Telers, veredelaars, vermeerderaars en verwerkers in alle plantaardige sectoren kunnen op de nieuwe website FytoCompass.nl inzicht krijgen in de fytosanitaire risico's die ze lopen. Tevens kunnen op deze plek het laatste nieuws lezen over uitbraken van ziekten en plagen.

Het FytoCompass is donderdag tijdens het PlantgezondheidEvent van Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw het FytoCompass gelanceerd. Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland, algemeen directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis en Anneke van Dijk, LTO-specialist fytosanitair beleid, zetten met een druk op de knop het FytoCompass live.

De website biedt ondernemers informatie over ziekten en plagen, ook kunnen ze een fytosanitaire risico-inventarisatie en evaluatie (F-RIE) maken. Het idee is dat dit bijdraagt aan een betere bewustwording van fytosanitaire risico's. Daarmee kan het risico op een incident voor de ondernemer en de hele keten worden verkleind. 'Dit leidt uiteindelijk tot versteviging van de marktpositie van Nederland en marktuitbreiding' aldus Sjaak van der Tak.

Plagen

FytoCompass is door de land- en tuinbouworganisaties samen met hun leden ontwikkeld. De belangenorganisaties uit de land- en tuinbouw houden de website up-to-date. FytoCompass biedt naast de risico-inventarisatie, alerts bij risico's, nieuws over actuele vondsten en een kennisbank met informatie over plagen, ziekten en protocollen. Iedere ondernemer kan via Mijn FytoCompass op de website een profiel aanmaken en direct starten met invullen van de vragenlijsten.

'Iedere plaag of ziekte start klein, maar kan grote gevolgen hebben voor individuele bedrijven of voor de sector als geheel', aldus Wim Rodenburg van GroentenFruit Huis. 'Import en export spelen een dominante rol in de Nederlandse land- en tuinbouw. We moeten de risico's dus zoveel mogelijk inperken.'

Bewust

'Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van de fytosanitaire risico's die ze lopen zowel voor hun eigen bedrijf als voor andere bedrijven, ook al hebben zij soms andere gewassen', aldus Anneke van Dijk van LTO Nederland.

Website fytocompass.nl is een initiatief van LTO Nederland, GroentenFruit Huis, Glastuinbouw Nederland, Plantum, Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en veilingvereniging VBN en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer