LTO+voelt+te+weinig+steun+voor+Ambitie+Plantgezondheid
Nieuws
© ZLTO

LTO voelt te weinig steun voor Ambitie Plantgezondheid

'Met de LTO Ambitie Plantgezondheid 2030 steken we onze nek uit. Om de doelen te halen, hebben we hulp nodig van onder andere de overheid en dat laat te wensen over', zegt LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum.

Met de ambitie streeft LTO naar een plantaardige productie zonder schadelijke emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar grond- en oppervlaktewater. Daarnaast moeten de plantaardige sectoren een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Van Wenum: 'De overheid moet ons helpen bij deze transitie, want er wordt veel van de ondernemers gevraagd. Dat kan onder andere door niet te snel gewasbeschermingsmiddelen te verbieden waar geen betere alternatieven zijn. Met steeds minder goede middelen moeten we nu soms zelfs vaker spuiten. Dat kan niet de bedoeling zijn.'

Andere opstelling

Met een goede wetenschappelijke onderbouwing kan Van Wenum ermee leven als middelen komen te vervallen. Bij bijvoorbeeld chloorprofam had hij een andere opstelling van de overheid verwacht. 'Nederland onthield zich in de Europese Commissie van stemming, terwijl het een belangrijk onkruidbestrijdingsmiddel is dat volgens het Ctgb veilig is te gebruiken.'

Van Wenum constateert dat veel gewasbeschermingsmiddelen komen te vervallen of ter discussie staan. 'Vrijstelling op het verbod van neonicotinoïden in verschillende Europese landen maakt het ons extra moeilijk. Het zorgt voor een ongelijk speelveld.'

Verdelingstechnieken

Een ongelijk speelveld ontstaat ook wanneer veredelingstechnieken als Crispr-Cas in Europa niet zijn in te zetten. 'Als we niet met deze technieken aan de slag kunnen om resistenties in rassen in te bouwen, gaat het niet lukken om de ambitie te halen', stelt Van Wenum.

Dirk Jan Beuling, LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid, vindt het belangrijk dat telers de mogelijkheid krijgen om de bodemkwaliteit te verbeteren, waardoor planten weerbaarder worden. 'Met de huidige fosfaatnormen is het lastig om hieraan te werken. De overheid moet kijken wat mogelijk is.'

Nauw gelieerd

Beuling wijst erop dat het Actieplan Plantgezondheid van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw en de visie van de overheid ten aanzien van gewasbescherming nauw gelieerd zijn aan ambitie van LTO, die in juli 2017 is gepresenteerd.

'Samenwerking met andere partners is belangrijk om de transitie in plantgezondheid succesvol te maken', zegt Beuling. 'Niet alleen plantgezondheid is een uitdaging, ook herbezinning van het mestbeleid en het klimaatakkoord zijn grote uitdagingen voor de sector.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer