LTO%2Dleden+bevraagd+over+zonnepark
Nieuws
© DEcAB

LTO-leden bevraagd over zonnepark

LTO Noord gaat de leden in de drie noordelijke provincies raadplegen over het standpunt inzake de aanleg van zonneparken. Dat hebben de drie provinciale besturen van Drenthe, Groningen en Friesland besloten.

LTO Noord stelt vast dat initiatieven tot zonneparken in snel tempo van de grond komen. Betrokken overheden, gemeenten en provincies gaan hier steeds makkelijker in mee.

In sommige gevallen betreft het ook aanvragen voor de vestiging van zonneparken op landbouwgrond. Hiervoor is nog geen specifiek beleid ontwikkeld.

Landbouwbelang

Een zonnepark op landbouwgrond raakt het collectieve landbouwbelang, omdat dit toekomstige landbouwontwikkeling kan bemoeilijken. Landbouwgrond krijgt dan namelijk veelal een andere bestemming. Dat kan nadelig uitpakken voor de landbouwstructuur.

Aan de andere kant wil de organisatie boeren die profijt zien in deze vorm van duurzame energieopwekking niet in de weg staan.

Verduurzaming

Voorzitter Geart Kooistra van LTO Noord Fryslân ziet ook dat het nu snel gaat. 'Het is een signaal dat de verduurzaming prominenter wordt en dat we als organisatie moeten vaststellen hoe we er als landbouw mee omgaan. De vraag is of je iemand het recht kunt ontzeggen hier op in te spelen.'

Basisprincipe

LTO Noord hanteert als basisprincipe dat de overheid ruimte moet bieden voor zonnepanelen bij boeren met een bedrijf. Tegelijk moet zuinig worden omgesprongen met landbouwgrond waar goede productieomstandigheden liggen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer