Ondanks+goede+seizoensstart+boet+viool+in
Achtergrond
© Vidiphoto

Ondanks goede seizoensstart boet viool in

Hoewel bloemenveiling FloraHolland een topomzet draaide met het viooltje in februari, levert de tuinplant de laatste jaren terrein in.

De cijfers van FloraHolland spreken boekdelen. De omzet met viool lag in februari ruim 230 procent hoger dan in de vergelijkbare maand van 2018. Het aantal verhandelde stuks overtrof dat van vorig jaar met 137,5 procent en de prijs, gemiddeld 0,50 euro per stuk, stak in de afgelopen maand 40 procent boven het gemiddelde niveau van februari 2018 uit.

De hausse in de violenaanvoer in februari is vooral het gevolg van het extreem mooie weer dit jaar en het koudere weer van vorig jaar, duidt een woordvoerder van FloraHolland de ontwikkeling. 'Door het mooie weer zijn veel tuinplanten veel vroeger afgenomen dan vorig jaar, waaronder dus ook violen.'

Herfstachtige buien

Ondanks de flitsende seizoensopening verwacht de veiling dat de verkoop dit jaar geen ander beeld zal geven dan in voorgaande jaren. 'Nu het weer de andere kant opslaat, met herfstachtige buien, valt de violenafzet terug tot onder het niveau van vorig jaar', schetst de FloraHolland-woordvoerder de laatste ontwikkelingen in de markt. 'Per saldo zal de verkoop aan het eind van het seizoen daarom hetzelfde zijn als in een normaal afzetjaar.'

Je kunt wel stellen dat de viool typisch een product is voor Noordwest-Europa

woordvoerder Royal Flora Holland

In het afgelopen jaar zette de bloemenveiling iets meer dan 10 miljoen euro om met violen. De verkoop van de voorjaarsplant is de laatste jaren tanende. In 2018 gingen 32 miljoen stuks via FloraHolland over in andere handen. Vijf jaar geleden was dat aantal nog 45 miljoen.

 

Concurrentie neemt toe

FloraHolland heeft niet de indruk dat er meer violen buiten de veiling om worden verkocht. 'De aanvoer neemt toe omdat er meer concurrerende producten, zoals osteospermum, op de markt komen.'

Deze trend weerspiegelt zich in het aantal telers dat violen bij de bloemenveiling aanvoert. Dit jaar zijn er 65 teeltbedrijven die honderdduizend violen of meer aanbieden bij FloraHolland. Doordat de totale violenaanvoer slinkt, neemt het aantal af. Vijf jaar geleden turfde de veiling nog ruim honderd violenkwekers met een aanvoer van boven de honderdduizend planten.

Bemiddeling

Evenals bij andere bloemen en planten wordt de viool meer via bemiddeling afgezet. Het percentage is gestegen naar 70, waarbij de orders ruim van tevoren worden vastgelegd.

'Als door mooi weer de vraag uit de markt toeneemt, wordt meer via de klok ingekocht', zegt de woordvoerder van de veiling. Dat was ook in februari het geval, toen er zowel bij de directe stromen als de klok goede prijzen werden gehaald. 'De situatie is nu weer genormaliseerd.'

Afzetmarkten

Voor de Nederlandse violenteler is Nederland de belangrijkste afzetmarkt met een aandeel van 40 procent in de verkoop. De overige 60 procent is export, waarbij Duitsland de grootste bestemming is. De veilingwaarde van de violen die in Nederland worden verkocht, ligt op grofweg 4 miljoen euro. De Duitse markt is goed voor 2,5 miljoen euro, waarna Frankrijk (800.000 euro) en het Verenigd Koninkrijk (700.000 euro) volgen.

De rest wordt over overige landen verdeeld. 'Je kunt wel stellen dat de viool typisch een product is voor Noordwest-Europa', licht de woordvoerder toe. In Scandinavië en Oost-Europa is het nog te koud voor de plant en Zuid-Europese consumenten hebben iets minder met violen. FloraHolland signaleert dat de afzet in Nederland iets afneemt en dat de uitvoer naar Duitsland lichtjes in de lift zit.

Kleurentrends

Kleurentrends zijn op de violenmarkt nauwelijks zichtbaar. Telers zetten veel violen gemengd of als gemengde kar af. Geel en blauw zijn traditionele kleuren. Violen in potjes en in grotere hangpotten raken in zwang. Het seizoen voor de violen loopt globaal van week 7 tot 15, maar dit is vanzelfsprekend sterk afhankelijk van het weer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer