Sector beleeft dit jaar doorsnee Valentijnsdag

De sierteelthandel heeft een doorsnee Valentijnsdag achter de rug. De omzet dit jaar was vergelijkbaar met 2016 en ligt onder de topjaren 2017 en 2018, meldt Royal FloraHolland.

Sector+beleeft+dit+jaar+doorsnee+Valentijnsdag
© Thierry Schut Fotografie

FloraHolland heeft dit jaar in de valentijnsperiode 165 miljoen rozen verkocht. Dit aantal is ruim 4 procent meer dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van de bloem lag in de tien veildagen voor het feest zo'n 10 procent onder het niveau van 2018.

Dat de prijs lager bleef dan vorig jaar, heeft vooral te maken met de uitzonderlijke situatie van 2018. Toen was er een tekort aan rozen door een kleine aanvoer vanuit Afrika, wat zich vertaalde in hoge prijzen.

Rood favoriet

Rode rozen maakten een derde uit van de totale rozenverkoop voor Valentijnsdag dit jaar. De aanvoer van deze kleur nam met bijna 9 procent toe ten opzichte van vorig jaar, terwijl de gemiddelde prijs 6,5 procent lager lag dan in 2018. Andere belangrijke kleuren waren roze (7 procent meer verkocht) en wit (5 procent minder verkocht).

Volgens een woordvoerder van de bloemenveiling waren langere steellengtes dit jaar meer in zwang dan vorig jaar. Van de lengte 60 centimeter verkocht FloraHolland 7 procent meer, en de verkoop van lengte 70 centimeter klom 17 procent. De afzet van de gangbare lengte van 50 centimeter lag op hetzelfde niveau als vorig jaar en 40 centimeter vond minder aftrek. De daling hier was 4 procent.

De valentijnsverkoop kwam dit jaar laat op gang

Woordvoerder Royal FloraHolland

Flinke eindsprint

De valentijnspiek kwam dit jaar later op gang dan in voorgaande jaren, signaleert FloraHolland. De laatste vijf dagen voor de feestdag hebben nog gezorgd voor een flinke eindsprint, aldus de woordvoerder. De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) beaamt dit. 'Dat de verkoop trager op stoom kwam, bevestigt de trend dat afnemers steeds later inkopen', legt een woordvoerder van de VGB uit. Volgens de koepelorganisatie van sierteelthandelaren liep de verkoop daarna wel vlot.

Plantion, de bloemenveiling in Ede, verwacht een iets hogere valentijnsomzet te draaien dan vorig jaar. 'Valentijnsdag viel gunstig dit jaar: doordeweeks, niet in een vakantie en niet tegelijk met carnaval, zoals het afgelopen jaar.' Alles wat rood is, liep goed, meldt Plantion. Naast rozen gingen anemonen, anjers en tulpen als zoete broodjes over de toonbank.

Duitse markt

Voor Valentijnsdag worden in totaal zo'n 45 miljoen Nederlandse rozen verkocht. Veel daarvan gaan naar Duitsland. Sinds 2016 is de valentijnsverkoop in de Bondsrepubliek sterk gestegen. Volgens het agrarisch marktbureau AMI in Bonn ligt de bloemenverkoop in de week voor de feestdag twee derde hoger dan in een normale week. Voor 2016 was de meerverkoop in deze periode zo'n 50 procent, laat AMI weten.

AMI merkt verder op dat de valentijnsvraag van de Duitse consument verschuift van een boeket naar een monobos. Het aandeel van de monobos lag in 2012 nog op 48 procent. Vorig jaar was de inbreng van deze bos in de valentijnsperiode gestegen naar 54 procent. Het bosje rozen is daarbij veruit favoriet, maar de tulpenbos geniet ook populariteit in de Bondsrepubliek.

Meer internetverkopen

Uit metingen van AMI blijkt verder dat de Duitse valentijnskoper veel meer gebruik is gaan maken van internet. In 2018 steeg de verkoop via dit kanaal ten opzichte van 2017 met 230 procent. AMI verwacht dat deze trend zich dit jaar heeft voortgezet. De gemiddelde prijs die een Duitse internetkoper voor een valentijnsbos betaalde, lag het afgelopen jaar op ruim 19 euro. Een Duitse bloemist ving toen voor een bos gemiddeld 12,50 euro.

Valentijnsdag is de eerste belangrijke bloemendag van het jaar en wordt op 14 februari gevierd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer