Sierteeltsector+gaat+digitale+samenwerking+aan
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltsector gaat digitale samenwerking aan

Handel en bloemenveiling Royal FloraHolland gaan gezamenlijk een digitaal handelssysteem uitbouwen. Het moet de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse sierteelt versterken.

Waar de sierteeltsector al lange tijd naar uitkijkt, heeft twee weken geleden zijn beslag gekregen. De digitale handelssystemen van de handel en veiling FloraHolland gaan niet langer meer hun eigen weg. De twee partijen hebben een overeenkomst gesloten om samen te werken op het digitale vlak en elkaar niet meer te beconcurreren.

Om dit mogelijk te maken, heeft FloraHolland een belang genomen van 50 procent in Blueroots, het digitale systeem van de handel, waardoor een joint venture is gestart.

22 handelsbedrijven

Via Blueroots worden de 22, vooral grote, deelnemende handelsbedrijven rechtstreeks aangesloten op het digitale systeem van FloraHolland dat bestaat uit Floriday, FloraMondo en FloraXchange. Het volledige aanbod van de veiling wordt zo via Blueroots gekoppeld aan de eigen computerprogramma's van de handelsbedrijven.

Voor de koop had FloraHolland al geld opzijgezet

woordvoerder FloraHolland

Deze koppeling maakt het mogelijk dat de handelaren snel en direct aanbod kunnen ophalen en inkopen, zonder gebruik te maken van de inkoop- of filterfuncties van FloraMondo of FloraXchange, legt een woordvoerder van FloraHolland uit. Kwekers, nationaal en internationaal, krijgen hierdoor meer afzetmogelijkheden.

Data uitwisselen

Dat zijn niet de enige voordelen van de bundeling. Partijen kunnen ook gemakkelijker data vergaren en uitwisselen. 'Telers kunnen over meer gegevens beschikken rondom hun verkoop en door ook zelf informatie te verstrekken, kunnen ze zichzelf beter positioneren', zegt de woordvoerder.

'Via Blueroots kunnen ze daarnaast toegang krijgen tot data over het vervolgtraject van hun producten. Daar staat tegenover dat handelsbedrijven kunnen beschikken over herkomstgegevens.' De handel is in de toekomst in staat om via eigen computerprogramma's gebruik te maken van diensten die FloraHolland aanbiedt, zoals leveren uit voorraad.

Meer deelname

Handelsbedrijven die nog niet deelnemen aan Blueroots, kunnen dat op termijn gaan doen, mits ze lid zijn van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten en data aanleveren bij Floridata, het bureau dat de sierteelthandelsstatistieken bijhoudt.

Dat het zo lang heeft geduurd voordat de partijen het eens werden over de samenwerking, komt doordat meerdere vormen van bundeling zijn verkend. 'Daarbij ging zorgvuldigheid boven snelheid', vertelt de woordvoerder.

Vertrouwen

'Met alleen het koppelen van Blueroots ben je er niet. Na veel gesprekken is gezamenlijk gekozen om in nauwe samenwerking te bouwen aan de digitale toekomst van de sierteelt. Voor een goede samenwerking is vertrouwen nodig. Een aandelenbelang onderstreept beider belang hierbij.'

Hoeveel FloraHolland heeft neergeteld voor dat belang, wil de veiling niet zeggen. 'Het bedrag dat ermee is gemoeid, correspondeert met de investeringen die de deelnemers in Blueroots hebben gedaan en wordt gebruikt voor herinvestering. Voor de koop had FloraHolland al geld opzijgezet.' Welk aandeel de 22 handelsbedrijven van Blueroots hebben in de omzet van de bloemenveiling, wil FloraHolland evenmin kwijt.

Hoelang het duurt voordat Blueroots is geïntegreerd in het veilingsysteem, is nog niet duidelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer