Oproep ToBRFV-virus in tomatenteelt

TuinbouwAlert roept telersverenigingen op om melding te maken van mogelijke besmettingen met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV)-virus in de tomatenteelt.

Oproep+ToBRFV%2Dvirus+in+tomatenteelt
© Nieuwe Oogst

Vrijdag is het kernteam van TuinbouwAlert bijeengekomen nadat Groenten & Fruit melding maakte van mogelijke TOBRFV-besmettingen in Nederland. Bij twee tomatenbedrijven zou de besmetting zijn aangetroffen. De bedrijven zouden inmiddels een hygiëneprotocol hanteren.

ToBRFV veroorzaakt een plantenziekte waardoor tomaten bruine vlekken krijgen. Het virus vormt geen enkel gevaar voor de volksgezondheid.

Duitsland

Sinds eind vorig jaar volgt het kernteam dit virus, toen bleek dat een aantal Duitse tomatentelers in de omgeving van Straelen getroffen waren door het virus. TuinbouwAlert ontwikkelde toen een factsheet met informatie over dit virus, zodat ondernemers kennis hebben van dit nog onbekende virus en alert zijn.

TuinbouwAlert heeft nog geen officiële meldingen van besmetting van ondernemers of telersverenigingen ontvangen. Vrijdag is naar aanleiding van het mediabericht een mailing naar alle telersverenigingen verstuurd met een oproep melding te maken van verdachte of besmette bedrijven.

Het is van groot belang duidelijkheid over de situatie te krijgen, zodat de juiste maatregelen kunnen worden genomen, aldus TuinbouwAlert.

Overdraagbaar

Op dit moment is een uitgebreid hygiëneprotocol in de maak dat volgende week beschikbaar komt. Ook de kennis en ervaring die in Duitsland en Israël beschikbaar is, wordt hierin meegenomen. Het protocol richt zich specifiek op mechanisch overdraagbare plantpathogenen. Hierin zijn maatregelen opgenomen, die het optreden en het verspreiden van ToBRFV tegengaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer