Van Adrichem Kwekerijen nagenoeg fossielvrij

In Westdorpe gebruikt Van Adrichem Kwekerijen nog nauwelijks fossiele brandstof voor de teelt van trostomaten. Het bedrijf neemt warmte en CO2 af van een kunstmestfabriek en wil zelf elektriciteit gaan produceren met zonnepanelen.

Van+Adrichem+Kwekerijen+nagenoeg+fossielvrij
© Peter Nicolai

Van Adrichem Kwekerijen kweekt verschillende soorten trostomaten op drie locaties, in De Lier, Steenbergen en Westdorpe. Het bedrijf is in 1950 begonnen door Geert van Adrichem. De tweede generatie, zijn vier zoons, vormde vervolgens de directie.

Sjoerd van Adrichem en zijn broer Bas hebben in 2013 als derde generatie de basis gelegd voor de vestiging in Westdorpe, Sublimato. 'In De Lier hebben we de beschikking over 5 en in Steenbergen over 15 hectare', zegt Sjoerd van Adrichem. 'Toen we wilden uitbreiden, kwamen we in Zeeuws-Vlaanderen terecht.'

Kansen

Van Adrichem wist op de basisschool al dat hij in de kwekerij wilde gaan werken. 'Het bedrijf was toen nog niet zo groot als nu, dus het is mooi dat Bas en ik de kans kregen om hier te beginnen. Dat we daarvoor moesten verhuizen, vind ik geen probleem. In anderhalf uur zijn we in het Westland.'

In Westdorpe houdt Bas zich bezig met personeel en is Sjoerd verantwoordelijk voor de techniek. Voor de teelt hebben ze een locatiemanager, waarvoor mededirecteur oom Stefan van Adrichem aanspreekpunt is.

'Toen we hier net zaten, konden Bas en ik het gemakkelijk met zijn tweeën aan. Maar nu we 19 hectare kassen hebben, lukt dat niet meer', legt Van Adrichem uit. 'In de zomer werken hier wel 130 mensen en het is steeds lastiger om geschikte arbeidskrachten te vinden.'

Via WarmCO kan Yara de restwarmte en CO2 kwijt en kopen wij voordelig energie in

Sjoerd van Adrichem van Van Adrichem Kwekerijen

Watervoorziening soms probleem

Ook de watervoorziening is soms een probleem, zeker met de droge zomer van 2018. 'We mogen geen grondwater gebruiken. Daarom moesten we veel leidingwater aanvoeren, wat we wel zoveel mogelijk hergebruiken', zegt de kweker. 'We zijn nu aan het nadenken over een back-upplan om de waterzekerheid te waarborgen.'

De redenen om de nieuwe locatie in Zeeuws-Vlaanderen te vestigen, waren de ruimte, de lage grondprijs, het grotere aantal zonuren dan in de rest van Nederland en de gunstige energieomstandigheden. Directeur Jenny Crone van WarmCO in Terneuzen benaderde de ondernemers, omdat ze, naar eigen zeggen, precies had wat de kwekerij zocht.

'Er lag hier geen gasleiding, maar we konden wel gebruikmaken van de restwarmte van kunstmestfabriek Yara in Sluiskil en CO2 van hen afnemen. We hebben nu een contract voor vijftien jaar met WarmCO, een samentrekking van warmte en CO2. Het geeft ons veel rust dat we de komende jaren weten waar we qua energieprijs aan toe zijn.'

De verwarmingsinstallatie draait op restwarmte.
De verwarmingsinstallatie draait op restwarmte. © Peter Nicolai

Koeltorens

Tot voor de vestiging van het tuinbouwgebied in Zeeuws-Vlaanderen koelde de kunstmestfabriek de vrijkomende warmte in koeltorens. 'Ze gebruikten ook water uit de Westerschelde en de Noordzee om te koelen. Daar werd niemand blij van', vertelt de kweker.

'Nu hebben we er allebei baat bij. Yara kan de restwarmte en CO2 kwijt en wij kunnen voordelig energie inkopen. We zijn qua energiekosten ongeveer 7 euro per vierkante meter kwijt, inclusief de CO2-voorziening. Dat zou in theorie in het Westland ook kunnen, maar daar heb je te maken met schommelende gasprijzen en elektriciteit die je al dan niet kunt terugleveren aan het net.'

Voor de 19 hectare in Westdorpe is voldoende warmte en CO2 beschikbaar. Dat geldt zelfs voor de voorziene uitbreiding tot 27 hectare. 'De installatie draait nu zo'n tien jaar en heeft tot nu toe maar één keer storing gegeven', zegt Van Adrichem.

Op olie gestookte noodketel

'Dat was afgelopen winter. We hebben toen de kassen warm gestookt met een op olie gestookte noodketel. Gelukkig was het probleem snel weer opgelost en hebben we er weinig hinder van ondervonden. Onze noodketel heeft met testdraaien en de jaarlijkse keuringen tot nu toe in totaal 11 uur gedraaid. Dat zegt genoeg.'

Op locatie Sublimato gebruikt de kwekerij maximaal 250 kilo CO2 per hectare per uur. Die is bestemd voor de Merlice-trostomaten in de onbelichte kas van 9 hectare en sinds 2016 voor de Brioso-cocktailtrostomaten in de 10 hectare belichte kas. Voor de belichting gebruikt Van Adrichem Kwekerijen voor de helft groene stroom.

De belichting gebeurt voor de helft met groene stroom.
De belichting gebeurt voor de helft met groene stroom. © Peter Nicolai

Duurzame opwekking elektriciteit

'We willen onze elektriciteit ook nog duurzamer op gaan wekken. Daarom zijn we gestart met een traject om zonnepanelen op onze loods te plaatsen. We hebben de offertes inmiddels binnen en zijn aan het kijken naar een geschikte dakconstructie.'

Als substraat gebruikt Van Adrichem Kwekerijen steenwol. Ook werkt het bedrijf met geïntegreerde teeltmethodes, waarbij zoveel mogelijk biologische gewasbescherming wordt gebruikt. De kwekerij is PlanetProof-gecertificeerd en in Westdorpe hard op weg om volledig fossielvrij te telen.

Pitchen bij FossielVrij Plaza op vakbeurs
De HortiContact, de vakbeurs voor de Nederlandse glastuinbouw, vindt van 19 tot en met 21 februari plaats in de Evenementenhal in Gorinchem. Kas als Energiebron organiseert tijdens de beurs het FossielVrij Plaza, namens Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV. Daarop gaan deskundigen van Glastuinbouw Nederland met bezoekers in gesprek over de kas als energiebron. Het doel is om in 2030 de CO2-emissie van de glastuinbouwsector te halveren en in 2040 emissieloos en rendabel te kunnen telen. Op het FossielVrij Plaza is elk uur een pitch over onderwerpen als energiebesparing, gebruik van biomassa en inzet van warmtepompen. Sjoerd van Adrichem is een van de pitchers. Andere zijn voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland, Richard ter Laak van Ter Laak Orchideeën, Henry Jansen van Fachjan en Vogelaer, Leon Dukker van Porta Nova, Maurice van der Hoorn van Van der Hoorn Orchideeën en Nico van Ruiten van EnergieAkkoord Greenport West-Holland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer