Vijf vragen over proef verrood licht bij tomaten

Als aan gebruikelijke ledassimilatiebelichting verrood licht wordt toegevoegd, leidt dat tot een fikse productieverhoging van tomaten. Dat blijkt uit een proef die bij Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk is gehouden.

Vijf+vragen+over+proef+verrood+licht+bij+tomaten
© Wageningen University en Research

Wat is er precies onderzocht?

In Bleiswijk is een belichtingsproef uitgevoerd bij vijf verschillende tomatenrassen (twee tros-, één cherry- en twee cocktailtomaten). De onderzoekers hebben gekeken wat de effecten zijn op de groei als verrood licht wordt toegevoegd aan gangbaar ledtoplicht.

Waarom kijken de onderzoekers specifiek naar ledverlichting?

Traditioneel gebruiken glastuinders in de wintermaanden SON-T-lampen voor de belichting van gewassen. SON-T-lampen geven naast licht relatief veel warmte af, wat gepaard gaat met een hoog elektriciteitsgebruik. Een energiezuinig alternatief is ledbelichting. Ledlampen zijn efficiënter in het omzetten van elektriciteit in licht dan SON-T-lampen, waardoor het energiegebruik afneemt en daarmee ook de CO2-uitstoot van de glastuinbouw.

Een ander voordeel van leds is dat zij licht kunnen geven in diverse kleuren. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om groei, ontwikkeling en vorm van gewassen te sturen. Vaak kan dit ook op duurzame wijze en dan niet alleen omdat ledlampen minder energie vragen. Zo zorgt een groter aandeel blauw licht voor compactere planten. Telers van potplanten en snijbloemen zouden dan minder remstoffen hoeven te gebruiken.

Het in de proef gebruikte verrood licht is voor de mens onzichtbaar licht, dat voor gewassen het signaal is dat er weinig licht is waardoor de planten moeten investeren in strekking en bloei.

Wat was het effect op de productie in de proef?

De productieverhoging bij de proef in Bleiswijk was 17 procent, gerekend over de gehele productieperiode. In de periode van de laatste week van december tot eind april – 28 weken in totaal – is wekelijks geoogst.

Welke partijen zijn erbij betrokken?

Behalve de WUR zijn dat Signify (voorheen Phillips Philips Lighting), BASF Vegetable Seeds, Startlife en het Franse Institut National de la Recherche Agronomique. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd onder de vlag van het door de EIT Climate-KIC gefinancierde project 'Carbon-LED', is begeleid door Nederlandse tomatentelers. De betrokken partijen willen met de proeven aantonen wat voor kansen led de glastelers biedt.

Krijgt het onderzoek nog een vervolg?

Ja, verder onderzoek vindt al plaats. Zo wordt gekeken naar de invloed van verschillende lichtkleuren op alstroemeria en chrysant. Daarbij vallen de effecten op taklengte en bloeisnelheid op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  50 %
Meer weer