Sojaoogst+be%C3%AFnvloed+door+droogte
Nieuws
© Hans Prinsen .nl

Sojaoogst beïnvloed door droogte

De opbrengst van de Nederlandse sojateelt verschilt sterk per gebied door de extreme droogte van afgelopen jaar. De gemiddelde opbrengst is 14 procent lager dan in 2017, meldt Agrifirm.

Door de gunstige weersomstandigheden is soja vanaf half september over het algemeen onder droge omstandigheden geoogst met gemiddeld 16,1 procent vocht. De opbrengstverschillen zijn door de droogte fors, zeker doordat meer dan de helft van het areaal op zandgrond lag. De gemiddelde opbrengst in kilogrammen bedroeg 2683 kilo per hectare en dat is 14 procent lager uit dan vorig jaar.

Topopbrengsten van boven de 4.300 kilo per hectare tonen dat soja goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden, stelt Agrifirm. Andere gewassen lieten een grotere daling van de gemiddelde opbrengst zien, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo werd van aardappelen, mais, uien en bruine bonen respectievelijk 24, 43, 43 en 48 procent minder geoogst. De gemiddelde opbrengst van tarwe nam met 2 procent toe, die van suikerbieten daalde 13 procent.

Het afgelopen seizoen gaf Sclerotinia geen problemen. In Limburg ondervonden enkele sojapercelen schade door de bonenvlieg. Voor het komende teeltseizoen wordt hiertegen een preventieve aanpak ontwikkeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer