Brabantse+boer+kiest+voor+roterend+standweiden
Interview
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Brabantse boer kiest voor roterend standweiden

Toen melkveehouder Peter de Bruijn uit Haps in 2002 overstapte op melkrobots, voldeed zijn manier van weiden – omweiden – niet meer. De koeien bleven daarom binnen. In 2014 pakte hij het weiden toch weer op. De studiegroep Robot en Weiden hielp hem daarbij.

Wat voor beweidingssysteem past u toe?

'Roterend standweiden. Ik heb honderd melkkoeien en jongvee en 29 hectare beweidbaar land, waarvan een huiskavel van 22 hectare. De huiskavel is verdeeld in drie blokken van ruim 7 hectare. Ieder blok is in vijf percelen verdeeld. Iedere dag wordt een ander perceel beweid. Na twintig dagen volgt het volgende blok.'

Je moet een consequent maaibeleid voeren in dienst van de beweiding, want er is voldoende gras nodig voor de volgende weidebeurt

Peter de Bruijn, melkveehouder in Haps

© Peter de Bruijn

Waarom hebt u gekozen voor dit systeem?

'Ik startte in 2014 met rantsoenbeweiden. Dat was erg arbeidsintensief. Iedere dag moest ik de draad verzetten en na een week volgde een nieuw perceel. Iemand uit de studiegroep paste roterend standweiden toe en dat beviel hem goed. Het is nogal wat minder werk dan rantsoenbeweiding of stripgrazen.'

Waar moet je bij roterend standweiden vooral op letten?

'Het is belangrijk dat de weidepercelen waartussen je rouleert, even groot zijn en afgestemd zijn op het koppel. Dat blijkt in de praktijk nog weleens lastig te zijn. Verder is het belangrijk dat je na twintig dagen weer een volgend blok beschikbaar hebt met gras met voldoende lengte. Dat betekent dat je een consequent maaibeleid moet voeren in dienst van de beweiding.'

Heeft het systeem ook nadelen?

'Het nadeel van roterend standweiden is dat je niet de maximale opbrengst van je grasland haalt. Soms groeit het gras harder dan de opname en wordt niet al het gras weggevreten, omdat je iedere dag een ander perceel neemt. Daar kan de wei wat meer van te lijden hebben. Maar je moet wel aan je systeem vasthouden, want anders raakt alles in de war.'

Gaat u komend weideseizoen dingen aanpassen?

'Als er de komende zomer genoeg grasaanbod is, wil ik proberen om de koeien twee keer per dag naar buiten te doen, zodat ik nog meer gras in de koeien krijg.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer