Brabantse boer al volop aan het weiden

Melkveehouder Pieter Boons uit Raamsdonk begeleidt zijn koeien naar buiten. Die gaan al vanaf 16 februari de wei in en nemen nu al 5 kilo droge stof per koe op.

'Er staat een mooi hapje gras', ziet Boons. 'Het is niet overdreven veel maar het is kwalitatief en smakelijk gras De koeien zijn allemaal aan het eten en de koe heeft altijd gelijk.' Boons vindt het niet erg om zijn koeien zo vroeg al naar buiten te doen.

Ook niet met het risico dat de koeien straks weer naar binnen moeten als het weer om slaat. 'Het is lastiger voor de veehouders als voor de koeien. Voor twee dagen vind ik niet zinvol om ze naar buiten te doen, maar als het minimaal voor een week kan doe ik het wel. Deze verandering zie ik dan ook niet als probleem voor de koeien want ik denk dat het heel positief uitpakt want er staat mooi gras voor de koeien.'

Soberder rantsoen

Boons past zijn rantsoen aan het voerhek er op aan. 'Aan het voerhek voer ik een derde minder. Het rantsoen is ook wat versobert. We hebben dit jaar eigen triticale met erwten ingekuild. Normaal voer ik twee kilo in het rantsoen en dat heb ik teruggebracht naar één kilo. Het leuke daarvan is dat er minder krachtvoer in hoeft en we meer liters in de tank hebben.'

Als de percelen voor de eerste keer geweid zijn worden ze bemest. Boons hoopt dan ook dat het binnenkort wel gaat regenen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer