%27Luchtwasser+geen+oplossing+voor+Brabants+probleem%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst (jos thelosen)

'Luchtwasser geen oplossing voor Brabants probleem'

Luchtwassers zijn niet de oplossing voor de knelpunten die de veehouderij in Brabant veroorzaakt. Dat schrijft Bert van den Berg, programmamanager Veehouderij bij de Dierenbescherming deze week in zijn blog.

Provincie Noord-Brabant heeft haar veehouderijbeleid fors aangescherpt. Veehouders moeten daar in 2022 aan voldoen. Die aanscherping dwingt boeren in Noord-Brabant tot de bouw van luchtwassers in hun stallen. Volgens de Dierenbescherming is dat niet de oplossing.


De kwaliteit van de buitenlucht verbetert weliswaar, schrijft Van den Berg, maar de kwaliteit van de lucht in de stal wordt er niet door verbeterd, net als de kwaliteit van de mest. Verder waarschuwt de programmamanager dat bij stalbrand vuur zich juist via de luchtwasser razendsnel kan verspreiden.

Mest en urine

Op verzoek van provincie Brabant zijn voor de varkens-, de pluimvee- en de vleeskalversector bijeenkomsten gehouden over 'Toekomstbestendige stallen'. Daar bleek een breed draagvlak te bestaan om milieubelastende emissies bij de bron aan te pakken, door mest en urine direct te scheiden en uit de stal te verwijderen.

'Luchtwassers vergen zo'n grote investering dat veel betere oplossingen voor jaren de kast in gaan.'

Op die manier wordt niet alleen de ammoniakuitstoot kleiner, schrijft Van den Berg, maar ook de stallucht schoner. Bijkomend voordeel noemt de programmamanager dat door mest te scheiden ook het risico wordt weggenomen dat gevaarlijke gassen ontstaan en dat deze gassen vrijkomen als de boer in de mest gaat roeren of als hij de mest eruit gaat halen.

Zwaard Damocles

'Om de mens-, dier- en milieubelastende uitstoot adequaat aan te pakken, zijn nieuwe technieken nodig. Het vergt tijd om deze verder te ontwikkelen te testen en te erkennen', schrijft Van den Berg. Hij noemt dat een race tegen de klok, want 1 januari 2022 hangt als een zwaard van Damocles boven de veehouderij.

'Het is een onmogelijke race tegen de klok om tussen nu en januari 2020 de nieuwe technieken getest en erkend te hebben', schrijft Van den Berg in zijn blog. De enige al bestaande techniek om aan de normen te voldoen is een luchtwasser bouwen. Van den Berg: 'Dat vergt een dusdanige grote investering dat de veel betere oplossing van scheiding van mest en urine aan de bron voor vele jaren de kast in gaat'.

Stoppersregeling

De haast van de provincie is volgens de Dierenbescherming niet nodig. Want, door een landelijke stoppersregeling beëindigt al een groot aantal varkenshouders per 2020 hun bedrijf. Daar bovenop is 120 miljoen euro van het Rijk beschikbaar voor een warme sanering van de veehouderij.

Een flink deel daarvan zal in Noord-Brabant worden besteed. Van den Berg: 'Dat schept letterlijk lucht op het Brabantse platteland. Gebruik die nu om in plaats van de deadline van 2022 meer tijd te nemen voor echte duurzame oplossingen voor de resterende veehouderijbedrijven die zowel het milieu en de volksgezondheid dienen, als het dierenwelzijn verbeteren', geeft Van den Berg in zijn blog aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer