POV overweegt luchtwasserproces

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) bereidt zich voor op juridische stappen tegen de veranderde emissieregels bij de toepassing van luchtwassers.

POV+overweegt+luchtwasserproces
© Nieuwe Oogst

De POV inventariseert de bereidwilligheid om naar de rechter te stappen, als vergunningverlening stilvalt. Enkele tientallen bedrijven hebben zich inmiddels gemeld. Met hen wordt contact gezocht. 'We kijken naar de mogelijkheden om in twee verschillende gebieden, waarschijnlijk Zuid- en Oost Nederland, proefprocessen te voeren aan de hand van individuele bedrijven', zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Op 19 juli 2018 zijn de geuremissiefactoren voor luchtwassers in de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) in de Staatscourant gepubliceerd, nadat in april het voornemen tot dit besluit bekend werd. Voor verschillende typen chemische luchtwassers wordt het reductiepercentage teruggebracht van 70 of 80 procent naar 30 procent. Voor biologische luchtwassers en combiwassers gaat het reductiepercentage van 75 of 85 naar 45 procent.

Geen invloed op omgevingsvergunningen

Deze aangepaste rendementspercentages hebben geen invloed op omgevingsvergunningen die al zijn verleend voor een veehouderij. Dit oordeelde de Raad van State in een uitspraak van 25 juli 2018, volgens jurist Franca Damen

Dit geldt ook als tegen deze vergunningen een juridische procedure is gestart. Een eventuele toekomstige wijziging van de Rgv kan geen invloed hebben op het oordeel over de rechtmatigheid van het besluit tot vergunningverlening. 'Het tijdstip waarop het besluit tot vergunningverlening tot stand kwam, is bepalend', zegt Damen.

• Lees ook: POV vindt verlagen emissiefactoren luchtwassers te voorbarig

De aanpassing van de emissiefactoren in de Rgv hebben dus geen gevolgen voor bestaande situaties. Veehouderijen mogen hun bedrijf voortzetten overeenkomstig de verleende omgevingsvergunning milieu of de melding Activiteitenbesluit. Maar als een veehouderij wil wijzigen en/of uitbreiden, dan moet het gehele bedrijf worden getoetst aan de nieuwe emissiefactoren. Dus ook het bestaande deel van het bedrijf krijgt dan te maken met de hogere emissiefactoren, luidt de analyse van Damen.

Andere maatregelen

Adviesbureau Exlan ziet bij nieuwbouw perspectief in kleiner mestoppervlak door een optimale hokindeling, waardoor het 'oppervlak dichte vloer' kan toenemen. Volgens Exlan zijn andere emissiebeperkende maatregelen die perspectief bieden: minimaal elke week mest afvoeren en gladde, stalen roosters die een betere mestdoorlaat opleveren. Daardoor ontstaat er minder nat mestoppervlak op de vloeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 4°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer