Varkens+moeten+ganzen+bij+Houten+in+toom+houden
Nieuws
© William Hoogteyling

Varkens moeten ganzen bij Houten in toom houden

Provincie Utrecht is maandag een proef gestart, waarbij varkens worden ingezet om het broedsucces van overzomerende ganzen te verminderen.

Gedurende het broedseizoen wordt een aantal varkens losgelaten in het Biezenveld bij Houten. Het is de bedoeling dat de dieren de eieren uit ganzennesten opeten. Tot nu toe werden deze eieren geprikt. Het inzetten van varkens is volgens provincie Utrecht een meer natuurlijke vorm van beheer. Alleen is nog onbekend of deze methode voldoende effectief is.


De proef wordt in het Biezenveld in Houten gehouden, omdat daar tientallen paren broeden in een beperkt gebied. De grote aantallen ganzen vormen er een probleem, vooral voor de landbouw. Ook vormen de broedende ganzen een bedreiging voor de verkeersveiligheid.

Nesten

De varkens gaan in het broedseizoen een keer per week onder toeziend oog van de eigenaar over het terrein. Daarbij wordt geregistreerd hoeveel nesten er gevonden zijn. Regelmatig worden alle nesten in het gebied geteld. Daarbuiten verblijven ze in een afgerasterd deel van het terrein. De varkens verblijven er tot half september 2019.

Voor provincie Utrecht staat vast dat grote hoeveelheden ganzen voor grote problemen zorgen. Daarom is er nu via ontheffingen ruimte om fors te kunnen ingrijpen in de overzomerende populaties. Als de populatie op het gewenste niveau is, gaat de provincie intensiever gebruik maken van alternatieve (diervriendelijkere) middelen om de populatie te beheren. Dit om te voorkomen dat het aantal ganzen weer te snel groeit.

Verlenging

Praktijkproeven zoals in Houten zijn bedoeld om de effectiviteit van alternatieve methoden te kunnen beoordelen. Volgend jaar wordt gekeken of verlenging van de proef zinvol is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer