Misser PvdD: meer afschot ganzen Friesland

Door een stemfout van Statenlid Rinie van der Zanden van de Partij voor de Dieren (PvdD) wordt het ganzenbeleid in Friesland tot en met 2023 verlengd. Hierdoor blijven de afschotmogelijkheden vier jaar verruimd.

Misser+PvdD%3A+meer+afschot+ganzen+Friesland
© DIRK HOL

Partij van de Arbeid, SP en onafhankelijk Statenlid Sietze Schukking presenteerden woensdag een alternatief plan om het ganzenbeleid tot en met 2021 te verlengen. PvdD-Statenlid Van der Zanden steunt dit plan, maar stemde per ongeluk tegen. Het was de beslissende stem om het alternatieve plan te verwerpen.

LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh van regio Noord is blij met de misser. 'Een zwaar foutje op een voor haar heel belangrijk onderwerp', stelt hij. 'Wij zijn er blij mee. We kunnen het ganzenbeleid nu finetunen. Om het goed te kunnen evalueren moeten we meerdere jaren dit beleid voeren.'

Over de schoenen

Volgens Sterkenburgh is het Van der Zanden even 'over de schoenen gelopen'. 'Ze moet in haar eentje alle onderwerpen bijhouden, het was een heel lange lijst. De stemming gaat heel snel.' Wat Sterkenburgh echter belangrijker vindt, is dat gedeputeerde Johannes Kramer heeft toegezegd om de bonus-malusregeling nog eens tegen het licht te houden.

LTO Noord is hier fel tegenstander van. Wanneer er meer ganzenschade is, krijgen boeren minder vergoed. LTO vindt dat hierdoor te veel druk op de boeren komt te staan. Van der Zanden werd woensdag gekozen door haar collega-Statenleden als meest inhoudelijk Statenlid. Die verkiezing organiseert het Friesch Dagblad ieder jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer