LTO+Noord+wil+af+van+verscherpte+schaderegeling+gans
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO Noord wil af van verscherpte schaderegeling gans

LTO Noord en het Collectief Ganzenbeheer verzoeken Provinciale Staten de verscherpte schaderegeling voor boeren uit de Friese ganzenaanpak te halen.

Het bonus-malussysteem hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de jagers en boeren, schrijven Piet Ynsen van het collectief Ganzenbeheer en LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh van LTO Noord aan Provinciale Staten.

Provincie Fryslân voerde de bonus-malusmaatregel in met de nieuwe ganzenpak. Wanneer de ganzenschade buiten de foerageergebieden niet vermindert met 5 tot 10 procent per jaar, gaat de schadevergoeding omlaag van 80 naar 50 procent. LTO Noord en het Collectief Ganzenbeheer vinden dit onredelijk. 'Boeren worden verantwoordelijk gesteld voor de schadeaanpak. Wij hebben jaren gepleit voor meer bestrijdingsmogelijkheden.'

Verlenging

De partijen reageren hiermee op de verlenging van de Friese ganzenaanpak.Het provinciebestuur wil de aanpak met drie jaar verlengen. Het wil de gevolgen van de aanpak beter kunnen beoordelen en rust brengen in de aanpak van de ganzenproblematiek.

Uit cijfers van 2017-2018, het eerste jaar van de nieuwe aanpak, bleek eerder al dat 24 procent minder schade is aangericht dan de twee winters ervoor. De provincie hoefde daarom de bonus-malusregeling niet toe te passen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer