Nauwelijks nog vrije aardappelen in België

De totale Belgische aardappelvoorraad is 17 procent lager dan het meerjarig gemiddelde. Van de totale voorraad van 1,81 miljoen ton is slechts 20 procent ofwel 360.000 ton nog vrij beschikbaar.

Nauwelijks+nog+vrije+aardappelen+in+Belgi%C3%AB
© DLV

De aardappelvoorraad in België is rond begin februari geïnventariseerd door onderzoeksinstellingen PCA, Fiwap en Carah. Van de bewaaraardappelen van oogst 2018 is inmiddels 44 procent afgeleverd. De vastgestelde voorraad is 380.000 ton lager dan het gemiddelde over de oogstjaren 2013 tot en met 2017.

Vooral het volume aan vrije aardappelen in de bewaring blijft ver achter bij het meerjarig gemiddelde van 530.000 ton. Uit de inventarisatie blijkt wel dat de voorraad aan gecontracteerde aardappelen ondanks de tegenvallende oogst begin februari 12 procent groter is dan het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen.

50 procent Fontane

Van de totale voorraad is het aandeel Fontane maar liefst 50 procent. De overige bewaarrassen betreffen onder meer Markies, Innovator, Royal, Challenger en VR808. Het aandeel Bintje is slechts 13 procent. Vijf jaar geleden nog bestond de aardappelvoorraad in België op hetzelfde meetmoment voor de helft uit Bintje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer