Melkveehouder+droogt+gras+met+houtsnipperoven
Interview
© eigen foto

Melkveehouder droogt gras met houtsnipperoven

Melkveehouder Henk Snuverink uit het Overijsselse Hengelo heeft sinds 2013 ervaring met het drogen van gras tot hooi met een houtsnipperoven van het Oostenrijkse merk Lasco. Dit bevalt hem zo goed dat hij de capaciteit gaat verdrievoudigen.

Waarom droogt u gras?

'Om de maximale opbrengst van het eigen land te halen, gras van de hoogst mogelijke kwaliteit. Het conserveringsproces van het gras kost energie, die aan de kuil wordt onttrokken. Bij het gras drogen heb je een droog product en daarmee een geconserveerd product. We drogen het tot maximaal 8 tot 13 procent restvocht.'

We gaan met een nieuwe bedrijfsopzet de droogcapaciteit verdrievoudigen

Henk Snuverink, melkveehouder in Hengelo


Wat was destijds de reden om hiermee te beginnen?

'We wilden wat meer met de najaarssneden doen. Op zich bevatten die het beste eiwit. Maar dat is onbestendig. Door te drogen wordt het bestendig eiwit.'

U droogt alleen de najaarssneden?

'Nee, we drogen van iedere snede een deel. De droogtecapaciteit van deze Lasco-droger is te beperkt om alles te drogen. Voor een los product drogen we vijf dagen volop, gevolgd door vijf dagen één uur per dag. Bij ronde balen lukt dit in 24 uur, maar de hoeveelheid gedroogd product is maar een vijfde van het losse product. Overigens is de veldperiode vaak hetzelfde als elders, met twee tot drie keer schudden.'

Wat kost dat?

'We stoken met houtsnippers, die de oven op 85 graden houden. We hebben ooit uitgerekend dat dit 5 euro per baal kost. Met tien tot twaalf balen per hectare komt dit neer op 50 tot 60 euro.'

Hoe voert het?

'Het product is als gras, maar dan met veel structuur. Je kunt het ook zien als hooi met een hoge voederwaarde. Het past daarbij goed bij kuil, mais en bierbostel. Soms voer ik er ook interessante bijproducten bij. Het product is erg smakelijk. Je merkt dat het gras drogen enorm in opkomst is. Zelf gaan we nu met een nieuwe bedrijfsopzet de droogcapaciteit verdrievoudigen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer