Kruiden doorzaaien met speciale machine

Grasland verrijken met kruiden vergroot de biodiversiteit. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij de standaard manier van doorzaaien is de kans groot dat de grasmat het kruiden- en klaverzaad overwoekert.

Kruiden+doorzaaien+met+speciale+machine
© Living Lab Fryslân

Klaas Westerhof en Siebe Kinderman van AMW Mechanisatie uit Oentsjerk ontwierpen in samenwerking met Mulder Agro uit Kollumerzwaag een zaaimachine die voor het zaaien smalle sleufjes maakt in de grasmat.

De zode hoeft niet op de kop. De machine vraagt weinig trekkracht en kan met een relatief hoge snelheid ingezet worden voor een hoge capaciteit.

Dinsdagmiddag werd de zaaimachine met de naam AMW Optiseeder gedemonstreerd op de Dairy Campus in Leeuwarden. Omdat het maandag flink geregend had was het nogal nat om op deze manier te zaaien met een machine die sleufjes maakt in de grond.

Juiste moment

Als het te droog is, kunnen juist weer scheuren ontstaan. Het juiste zaaimoment luistert dus nauw, constateerden de 50 belangstellenden. Ook vroegen ze zich af hoe je er als als boer voor zorgt dat de kruiden zich succesvol ontwikkelen en jaren aanwezig blijven in het grasland.

Naast het vergroten van de biodiversiteit noemen de makers van de AMW Optiseeder als voordelen de stikstofbinding door klavers, mineralen in de kruiden die de koegezondheid bevorderen en de beworteling van kruiden zoals chichorei en smalle weegbree die de bodemstructuur verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer