Einde aan prijsstijging melkpoeder

De prijsstijging van mager melkpoeder die zich sinds eind 2018 had ingezet, is tot stilstand gekomen.

Einde+aan+prijsstijging+melkpoeder
© -

ZuivelNL noteert deze week voor de derde keer op rij onveranderd een prijs van 197 euro per 100 kilo. De wereldwijd leidende Global Dairy Trade Internetbeurs noteerde dinsdag een daling van 4,3 procent.
Toch steeg de beurswaarde van alle verhandelde zuivelproducten bij elkaar opgeteld met 3,3 procent. Boter noteerde een plus van 3,7 procent. Wereldwijd blijft de stemming op de zuivelmarkt positief.

Vetprijs daalt

De ZuivelNL-noteringen voor boter zijn deze week gedaald. Dit keer met 3 euro naar 407 euro. De waarde van melkvet is een van de factoren die het rendement van zuivelonderneming FrieslandCampina onder druk kan zetten, bleek vorige week tijdens de presentatie van de FrieslandCampina-jaarcijfers.

Toen de prijs van mager melkpoeder op een uiterst laag niveau was aanbeland in 2017 en 2018 stabiliseerde de prijs van melkvet de ontwikkeling van de boerderijmelkprijs juist. De botermarkt is momenteel flink zwakker, luidt de analyse van ZuivelNL. Dat komt door het ruime aanbod in combinatie met een beperkte vraag. Voor de korte termijn wordt dit versterkt door de afwachtende houding van kopers.

Handelsvoorraden melkpoeder

De notering van mager melkpoeder heeft zich na een periode van herstel de laatste weken van februari gestabiliseerd op een niveau van net onder de 200 euro per 100 kilo. Het marktbeeld is momenteel volgens ZuivelNL weinig richtinggevend en het is wachten op nieuwe impulsen aan koop- of verkoopzijde. Hoewel de interventievoorraden in snel tempo zijn afgebouwd tot bijna nul, hangt nog veel product boven de markt in de vorm van voorraden bij de handel.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer