Melkprijs volgt zuivelnoteringen amper

Met een kleine plus van 0,25 euro per 100 kilo melk volgt de garantieprijs van zuivelonderneming FrieslandCampina de aanhoudende stijgingen van de zuivelnoteringen mondjesmaat. Maar de vooruitzichten zijn positief.

Melkprijs+volgt+zuivelnoteringen+amper
© Dirk Hol

Zuivelanalist Mark Voorbergen verwacht dat de aanhoudende stijging van de zuivelnoteringen vooral in het tweede kwartaal van dit jaar tot uiting komt in hogere prijzen voor boerderijmelk. 'Het sentiment is nu positief, terwijl kopers voor de kerst juist afwachtend waren. De snel verdwenen melkpoedervoorraden spelen ook een rol.'

Tegelijkertijd er is al lange tijd sprake van fundamentele veranderingen in vraag en aanbod. 'Door de droogte, tegenvallend rendement in 2018 en problemen met bedrijfsopvolging daalt de melkproductie in de EU-landen waar de meeste melk wordt geproduceerd. Alleen in Ierland en Polen stijgt de melkproductie', zegt Voorbergen.

'In Polen een paar procent per jaar, in lijn met de structuurontwikkeling van de Poolse melkveehouderij, maar in Ierland groeit de productie snel.'

Door de droogte, tegenvallend rendement in 2018 en problemen met bedrijfsopvolging daalt de melkproductie in de EU-landen waar de meeste melk wordt geproduceerd

Mark Voorbergen, zuivelanalist

Brexit

Ierland heeft te maken met onzekerheid over de gevolgen van de op handen zijnde harde brexit. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn de grootste handelspartners van elkaar in zuivel. Een harde brexit zal niet in de eerste plaats de Europese zuivelindustrie, maar vooral Ierland hard kunnen treffen, denkt Voorbergen.

Anderen zijn van mening dat een harde brexit wel degelijk een negatief effect kan hebben op de prijsvorming van boerderijmelk in West-Europa. Niemand die het zeker weet.

Het weerhoudt de grote zuivelondernemingen in West-Europa er in ieder geval niet van om de aanhoudend positieve trend in de zuivelnoteringen voorzichtig te gaan volgen.

Mageremelkpoeder

Deze week werd mageremelkpoeder opnieuw duurder. Dankzij een prijsstijging van 4 euro kost mageremelkpoeder nu 195 euro per 100 kilo. Deze prijs is hoger dan het langjarig gemiddelde, sinds de melkquotering in 2014 verdween. In de laatste jaren van de melkquotering noteerde mageremelkpoeder structureel een hogere prijs van gemiddeld 250 euro per 100 kilo.

In tegenstelling tot de prijs van mageremelkpoeder stijgt de boterprijs niet door. ZuivelNL verandert de prijs deze week niet. 100 kilo boter kost onveranderd 439 euro.

Deze prijsontwikkelingen wijzen erop dat na lange tijd de prijzen van mageremelkpoeder en botervet weer naar elkaar toe trekken, luidt de analyse van LTO-zuivelspecialist Klaas Johan Osinga. Hij benadrukt dat de droogte in 2018 met name in Duitsland grote gevolgen heeft voor de melkaanvoer en daarmee de prijsvorming van boerderijmelk in de Europese Unie.

December

In de internationale melkprijsvergelijking zijn in de maand december geen grote veranderingen opgetreden ten opzichte van het voorlopige jaaroverzicht dat Nieuwe Oogst begin deze maand publiceerde. Uit het het definitieve jaaroverzicht blijkt dat de melkprijs in de Verenigde Staten veel sneller is gedaald in 2018 dan in Europa, bijna 10 procent.

In het overzicht van de maand december is de notering van Royal A-ware nader gespecificeerd. Sinds oktober 2018 is de melkaanvoer bij dit zuivelbedrijf onderverdeeld in vijf verschillende melkstromen.

Boerderijmelkstroom

De internationale melkprijsvergelijking baseert zich vanaf deze maand op de boerderijmelkstroom. Dit betreft een segment dat aan de Duitse VLOG-gentechvrije melkproductiecriteria voldoet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer