Bedrijf+staat+melkveehouder+steeds+meer+tegen
Achtergrond
© Ruud Ploeg

Bedrijf staat melkveehouder steeds meer tegen

Egbert (59) en Anja (58) ten Klooster hebben vijf adoptiekinderen die geen van allen interesse hebben in overname van hun bedrijf met 65 melkkoeien in Dalfsen.

'Dat het bedrijf geen opvolger heeft, is een feit, maar het is goed zo', vindt Egbert ten Klooster. 'Boer zijn is hard werken voor weinig geld.' De melkveehouders hebben 30 hectare grond bij hun bedrijf. Het complete bedrijf verkopen is moeizaam, omdat de stallen gedateerd zijn. 'De laatste jaren hebben we nauwelijks kunnen investeren. Financieel gezien waren de afgelopen jaren zwaar loodzwaar.'


Twee jaar geleden werden de ondernemers benaderd door een investeerder om op 10 hectare van hun grond een zonnepark aan te leggen. 'Dat aanbod paste goed bij onze plannen om ons bedrijf geleidelijk af te bouwen. Helaas stuitten we op veel weerstand van omwonenden. We hebben nog een jaar om de plannen te realiseren, anders vervalt het contract.'

Regelgeving

Intussen is het bedrijf nog volop draaiende. 'We hebben een melkrobot en nog fosfaatrechten bij geleased. Toch staat het mij steeds meer tegen. De regelgeving is echt niet meer bij te houden. De spirit is eruit.'

Zijn moeder woont nog in een bedrijfswoning naast de boerderij. 'Zij gaat hier niet weg en dat willen we ook niet. Maar het speelt ook mee bij onze keuzes.'

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer