Stoppende+boer+wil+bij+bedrijf+blijven+wonen
Achtergrond
©

Stoppende boer wil bij bedrijf blijven wonen

Jan Wiltink (64) uit Nijbroek heeft geen opvolger voor zijn melkveebedrijf, maar is sinds twee jaar bezig met een opvolger via het NAJK-project Boer zoekt Boer.

'Het is nog geen gelopen race, maar in de jongen die nu sinds een paar maanden op ons bedrijf meewerk, heb ik veel vertrouwen. Hij is enthousiast en heeft net als ik interesse in fokkerij.'


Twee jaar geleden werkte een geïnteresseerde overnamekandidaat driekwart jaar mee op het bedrijf van Wiltink en zijn vrouw Betsy. Dat liep op niets uit, omdat diegene het boerenbestaan toch niet zag zitten. Daarna draaiden nog twee personen een paar maanden mee, maar een klik ontbrak.

Prettig idee

Wiltink vindt het een prettig idee dat het bedrijf met 75 hectare en120 koeien wordt voortgezet. 'Mijn drie kinderen hebben de ambitie niet. Dat is niet erg, maar mijn vrouw en ik zouden hier graag blijven wonen en langzaam willen afbouwen. Er staan hier twee woningen, dus dat zou prima kunnen', zegt hij.

'We denken aan een vorm van pacht of erfpacht en dat de onroerende goederen in het bezit van de familie blijven. Ik heb immers ook een verantwoordelijkheid naar mijn kinderen toe. Wij denken dat zij in de toekomst een zeker rendement kunnen hebben. Een alternatief is om de boerderij op termijn te verkopen. Nu moeten we toch meedenken met de opvolger. Gelukkig staan de kinderen achter onze keuze.'

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer