Brexit%2Dpaniek+in+Verenigd+Koninkrijk+door+pallettekort
Nieuws
© Alex J. de Haan

Brexit-paniek in Verenigd Koninkrijk door pallettekort

In het Verenigd Koninkrijk dreigt een tekort aan pallets als het eind volgende maand komt tot een harde brexit. Het bedrijfslevens voert hierover dinsdag spoedoverleg met het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken.

Pallets afkomstig van buiten de Europese Unie (EU) moeten een hitte behandeling ondergaan of gedesinfecteerd worden voor ze gebruikt worden voor de export naar de EU. Het overgrote deel van de pallets die Britse exporteurs nu gebruiken, voldoen straks niet aan die voorschriften.


Het Britse bedrijfsleven heeft daarom bij het ministerie aan de alarmbel getrokken, omdat zij vrezen dat bij een no-deal-brexit de export naar de EU door een gebrek aan pallets tot stilstand komt. Er is veel frustratie over de slechte voorbereiding van het land op een harde brexit.

Faillissement

Volgens de Britse website Business Insider dreigt er voor éém op de acht bedrijven in de Britse dranken- en voedselindustrie een faillissement als het land bij een no-deal moet terugvallen op de regels van de Wereld Handels Organisatie (WHO).

Dinsdag komen onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk weer bij elkaar in een poging de patstelling over het brexitakkoord te doorbreken. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de Britse premier Theresa May hadden maandag al een gesprek op een EU-top in Egypte, waarbij volgens Juncker 'goede vooruitgang' werd geboekt.

Tijdelijk karakter

Gezocht wordt naar mogelijkheden om het Britse parlement achter het terugtrekkingsakkoord te krijgen. Een van de opties is een aanvulling van de politieke verklaring die bij het akkoord hoort. Daarin zou het tijdelijke karakter worden benadrukt van de 'backstop', de regeling om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland na het Britse vertrek per 30 maart te voorkomen. Eventuele extra garanties hierover zijn ook onderwerp van gesprek.

Verder wordt gekeken naar alternatieve regelingen' voor de backstop. Juncker en May kwamen overeen dat het werk klaar moet zijn voor de EU-top van 21 maart. In de week daarvoor is een stemming gepland over het terugtrekkingsakkoord in het Lagerhuis. Mocht May deze stemming opnieuw verliezen, dan is een harde brexit op vrijdag 29 maart om middernacht niet meer te voorkomen.Berichten over uitstel van de brexit werden na het gesprek tussen Juncker en May niet bevestigd.

Tweede referendum

Ondertussen werkt de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn aan een voorstel voor een tweede brexit-referendum. Labour liet weten in te zullen stemmen met een nieuwe volksraadpleging over de brexit als het parlement haar alternatieve plan voor een gereguleerd vertrek uit de EU, waaronder deel blijven uitmaken van de douane-unie, woensdag afwijst. De partij van Jeremy Corbyn heeft tot dusver nog niet duidelijk gemaakt wat ze aan de Britse kiezer wil voorleggen, maar wel dat ze een 'schadelijke Torybrexit' wil voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer