Kamerleden willen snel keurpunt voor Brits vee

Vier fracties in de Tweede Kamer manen minister Carola Schouten (LNV) tot spoed bij het zorgen voor een keurpunt voor levende dieren die per schip uit Groot-Brittannië worden geïmporteerd. Over 45 dagen is de brexit en het gevaar bestaat dan dan de import van levend vee stilvalt.

Kamerleden+willen+snel+keurpunt+voor+Brits+vee
© DIRK HOL

Tot nu toe heeft Nederland alleen twee keurpunten voor importvee bij de luchthavens Schiphol en Maastricht/Aken. Bij een harde brexit is echter ook zo'n inrichting nodig voor vee dat per schip uit Engeland wordt aangevoerd. Onlangs nam de Kamer een CDA-motie aan die minister Schouten vraagt de leiding te nemen in een publiek-private samenwerking om tijdig een inspectiepost gereed te hebben.

Nu daar nog weinig actie voor ondernomen lijkt te zijn en Groot-Brittannië over 45 dagen de EU verlaat, stellen CDA, VVD, SGP en 50Plus schriftelijke vragen aan de bewindsvrouw. Ze willen binnen een week weten hoe het er mee staat en welke actie is ondernomen. Belangrijk is onder meer dat een inspectiepunt voor 15 februari in Brussel moet worden aangemeld om eind maart van start te kunnen gaan.

Extra personeel

De Kamerleden vragen verder onder meer hoeveel extra personeelsleden de NVWA in dienst mocht nemen om de gevolgen van een harde brexit op te vangen en hoeveel er inmiddels zijn geworven. 'Verwacht u dat de NVWA al haar taken kan uitvoeren bij een harde brexit op 29 maart?', informeren ze bij Schouten. Zorgen hebben ze over het bericht dat de NVWA maar vijf dagen per week bij de ferry in IJmuiden aanwezig is, terwijl die dagelijks vaart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer