Windmolen+draait+boerenrichting+op+in+Groningen
Analyse
© Anjo de Haan

Windmolen draait boerenrichting op in Groningen

Boeren in Middag-Humsterland kunnen opgelucht ademhalen. De kans is groot dat de gemeenteraad van Zuidhorn de nieuwe windmolens van E.A.Z. Wind nog voor de zomer toestaat. Maar de weg ernaartoe doet veel stof opwaaien.

De gemeenteraad van Zuidhorn veegde maandagavond het voorstel van het college om windmolens te blokkeren van tafel. De Groningse gemeente schermt graag met het Nationaal Landschap Middag-Humsterland als kwetsbaar gebied. Europees gezien is het ook het meest agrarische Nationaal Landschap. Zo'n 95 procent van het gebied is agrarisch. Het gebied kernmerkt zich vooral door terpen, kromme sloten en kleine kavels.

De voornamelijk melkveehouders dealen hier al decennialang mee. Ze kregen op initiatief van voormalig gedeputeerde Douwe Hollenga compensatie voor de hogere bewerkingskosten van hun kleine kavels.

Duurzaamheidseisen

Ook op agrarische ondernemers in Middag-Humsterland komen duurzaamheidseisen af. FrieslandCampina beloont de melkveehouders als ze hieraan voldoen. Voor de zuivelreus is dit belangrijk omdat zij hiermee ook weer meer toegang krijgt tot zijn eigen afnemers als McDonald's.

Op de boerendaken in Middag-Humsterland liggen zonnepanelen. Veel ondernemers zien ook kansen in windenergie. Deze vorm van energie belast het elektriciteitsnet lang niet zo als zonne-energie. Er zijn minder piekmomenten en de levering van elektriciteit gaat ook 's nachts gewoon door.

E.A.Z. Wind

Sinds vorig jaar timmert het Groningse bedrijf E.A.Z. Wind aan de weg. Het ontwikkelde in een boerenschuur in Overschild de EAZ-Twaalf, in de volksmond ook wel de 'boerenwindmolen'. Veel kleiner dan de windturbines in Oost-Groningen en bovendien 'landschappelijk ingepast' met houten rotors en een groene mast.

Tegenstanders vrezen vooral aantasting door het landschap; zij zijn bang voor een overvloed aan windmolens. Voorstanders roemen het duurzaamheidsaspect en de landschappelijke inpassing van de molens. Iedereen rept over duurzaamheid. Maar we willen de molens ook in de tuin van iemand anders, legde een dorpsbewoner maandagavond de vinger op de zere plek.

Geen tsunami

Een tsunami aan windmolens is niet te verwachten. Niet iedere boer kan 43.500 euro ophoesten. Een ander kiest voor zonne-energie of warmtelevering via mest.

De druk lijkt door dit besluit, op initiatief van de VVD-fractie, enigszins van de ketel.

Aanpassingen

Met enkele aanpassingen zoals de molen verder van het agrarisch bedrijf afzetten of enkele bomen plaatsen kunnen agrarische ondernemers leven. De provinciale omgevingsverordening biedt ook die ruimte. Zij worden ten opzichte van hun collega's waar de windmolens wel zijn toegestaan dan niet weer op achterstand gezet.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer