Utrecht+wil+boeren+aan+windmolens
Nieuws
© E.A.Z. Wind

Utrecht wil boeren aan windmolens

Utrechtse boeren en tuinders worden gestimuleerd om zich te verdiepen in het investeren in een kleine windmolen op hun bedrijf. De inzet op kleine windmolens tot twintig meter is onderdeel van het traject Energieneutrale Melkveehouderij in Utrecht.

De inzet van dit traject is dat de sector in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van ijkjaar 2014. Provincie Utrecht en de gebiedscommissies Utrecht-West en O-gen zetten nu ook de kaarten op kleine windmolens om die doelen te halen.

Voordelen van windenergie is dat het gelijkmatiger beschikbaar is dan zon en dat windmolens veel minder ruimte in beslag nemen dan zonnevelden. Of een windmolen rendabel is voor een agrarisch bedrijf hangt af van de situatie en onder meer de windsnelheid.

Smart grid

Op 21 februari kunnen agrariërs uit Utrecht terecht op een informatieavond over kleine windmolens, in Boerderij Fortzicht in Groenekan. Daar gaat Marcel van der Voort van Wageningen University & Research in op onderzoek naar het slim integreren van verschillende duurzame bronnen, het smart grid, en de mogelijkheden van de constructie Power as a Service (PAAS).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer