Brabant+trekt+geld+uit+voor+beheer+wild+zwijn
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Brabant trekt geld uit voor beheer wild zwijn

Provincie Noord-Brabant trekt 150.000 euro uit voor het beheer van wilde zwijnen. Voorwaarde is dat andere partijen als jagers, grondeigenaren en wildbeheereenheden die medeverantwoordelijk zijn, eenzelfde eigen bijdrage bijleggen.

Ook de mogelijkheden om vangkooien in te zetten, zijn verruimd. Het verzoek voor een bijdrage in de kosten van onderzoek en beheer komt van de faunabeheereenheid (FBE), waarin jagers, grondgebruikers en maatschappelijke organisaties samenwerken.

De afgelopen tien jaar is de populatie wilde zwijnen in Noord-Brabant toegenomen. De FBE heeft zich beraden op de wijze waarop het beheer van de wilde zwijnen kan worden verbeterd. Met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België in september vorig jaar is dat des te urgenter geworden, vindt de provincie.

Beschermd

Het wild zwijn is een beschermde diersoort. Daarom zijn in Gelderland en Limburg gebieden aangewezen waar de zwijnen vrij kunnen leven. Buiten deze gebieden, en dus ook in Noord-Brabant, gelden geen instandhoudingsverplichtingen. In Noord-Brabant mogen dus alle zwijnen worden geschoten, maar dat is geen verplichting en in de praktijk ook uiterst moeilijk realiseerbaar, stelt de provincie.

Alle betrokken partijen moeten er via een gebiedsaanpak samen voor zorgen dat er geen overlast en schade door wilde zwijnen optreedt en dat het risico op de introductie van besmettelijke dierziekten zo laag mogelijk is. De gebiedsaanpak moet ook er ook voor zorgen dat de soort zich niet verder verspreidt over Noord-Brabant en dat de dichtheden in de genoemde gebieden zodanig worden beperkt dat migratie naar omliggende gebieden uitblijft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer